Bizoni. Fabula urbană #2, în regia lui Afrim, a încheiat FNT 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/bizoni-fabula-urbana-2-in-regia-lui-afrim-a-incheiat-fnt-2015/

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XXV-a, s-a încheiat duminică seară cu spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2” după Pau Miro, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Evenimentul, desfăşurat la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a început cu un moment de reculegere şi mesajul UNITER pentru tragedia din clubul Colectiv.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2015

Ultima zi a FNT a fost deschisă de expoziția In memoriam Valentin Nicolau — „Viața și opera”, prezentată la Sala Mică a Teatrului Metropolis, urmată de lansarea cărții „All Inclusive” pe texte de Bogdan Georgescu, la Sala Cafenea a Centrului Cultural European ArCuB de la Hanul Gabroveni.

Printre spectacolele ultimei zile a festivalului s-au numărat „Flori pentru Algernon” după Daniel Keyes, „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, „N(AUM)” după textele lui Gellu Naum, „Terorism” de Frații Presniakov, regia Felix Alexa, și „Trădare” de Harold Pinter.

Solidari cu victimele tragediei din 30 octombrie, organizatorii FNT au reprogramat în cursul lunii noiembrie patru dintre spectacolele ultimelor două zile de festival — „Cerere în căsătorie’ — o producție a Teatrului „Fani Tardini” din Galați, reprezentație unică marți, 3 noiembrie, de la orele 20,00; „The History Boys. Povești cu parfum de liceu” — o producție a Teatrului Excelsior, reprogramat pentru 13 decembrie, la ora 18,00; „Steaua fără nume” — o producție a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, reprogramat pentru 9, respectiv 16 noiembrie, de la ora 19,00; și „Coada” — o FNT 2015producție a Teatrului Bulandra, datele de reprogramare a acestui spectacol vor fi anunțate ulterior.

Timp de zece zile — 41 de spectacole reprezentative din întreaga țară, alături de trei producții teatrale invitate din străinatate și peste 50 de evenimente au fost programate în diferite spații din Capitală — Teatrele Odeon, „L.S. Bulandra”, „Nottara”, Metropolis, ACT, UNTEATRU, Comedie, Țăndărică, Excelsior, Mic, de Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și ARTMARK.

Spectacolele teatrelor din țară prezentate la FNT au fost selecționate de criticul Marina Constantinescu, director artistic al festivalului.

Festivalul Național de Teatru, desfășurat în perioada 23 octombrie — 1 noiembrie, a fost organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Național ‘I.L.Caragiale’ din București, Primăria Municipiului București și ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis.

Foto: FNT 2015 – fnt.ro

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.