BLACK SEA ARTS FESTIVAL, între 19 și 25 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/black-sea-arts-festival-intre-19-si-25-mai/

Între 19 şi 25 mai în Bucureşti va avea loc prima ediţie a BLACK SEA ARTS FESTIVAL, un eveniment care doreşte să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă.

Ca urmare a succesului Zilelor Filmului Ucrainean din 2015 când ONG Pământeni împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România au strâns donații în valoare de 1443 RON si 100 EURO pentru victimele conflictului din Ucraina, Black Sea Arts Festival atrage atenția asupra situatiei socio-politice și economice a Mării Negre încercând din nou să susțină financiar anumite cauze sociale. În compania unor experți, realizatori și jurnaliști din zonă, festivalul va prezenta filme și dezbateri legate de cultură și de cele mai recente evenimente din țările de la Marea Neagră.

 
Securitatea, stabilitatea și coeziunea regională a spațiului Mării Negre se află într-un declin constant de la conflictul armat dintre Rusia și Georgia din 2008. Primăvara Arabă precum și actualul conflict din estul Ucrainei (inclusiv anexarea Crimeei de către Rusia) au accentuat acest declin. Momentul 2006-2008, în care regiunea era în curs de a-și construi o identitate trebuie redobândit, iar BLACK SEA ARTS FESTIVAL militează pentru creșterea gradului de coeziune dintre vecinii uniți de aceeași mare – în ciuda diferențelor, populațiile țărilor de la Marea Neagră au mai multe lucruri în comun decât se crede.

Proiectul susține candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În 2015, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.
Pe scurt, în cadrul Black Sea Arts Festival vor avea loc: expoziții foto (ARCUB – New Normal; Înconjurul Mării Negre. Oameni și ritualuri; Vagabonzii Mării Negre; Londophone – El camino de Balkan), o expoziție de caricatură (LA SCENA – Russia today), arhitectură (Cișmigiu – Baba Yoga // Kids Corner), o instalație interactivă (Cinema Eforie – Șezătoare cu Cântec) și proiecții de filme artistice și documentare (Cinemateca Eforie – România, Ucraina, Rusia, Turcia, Moldova și Cinemateca Union – Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaijan).

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.