BLACK SEA ARTS FESTIVAL, între 19 și 25 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/black-sea-arts-festival-intre-19-si-25-mai/

Între 19 şi 25 mai în Bucureşti va avea loc prima ediţie a BLACK SEA ARTS FESTIVAL, un eveniment care doreşte să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă.

Ca urmare a succesului Zilelor Filmului Ucrainean din 2015 când ONG Pământeni împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România au strâns donații în valoare de 1443 RON si 100 EURO pentru victimele conflictului din Ucraina, Black Sea Arts Festival atrage atenția asupra situatiei socio-politice și economice a Mării Negre încercând din nou să susțină financiar anumite cauze sociale. În compania unor experți, realizatori și jurnaliști din zonă, festivalul va prezenta filme și dezbateri legate de cultură și de cele mai recente evenimente din țările de la Marea Neagră.

 
Securitatea, stabilitatea și coeziunea regională a spațiului Mării Negre se află într-un declin constant de la conflictul armat dintre Rusia și Georgia din 2008. Primăvara Arabă precum și actualul conflict din estul Ucrainei (inclusiv anexarea Crimeei de către Rusia) au accentuat acest declin. Momentul 2006-2008, în care regiunea era în curs de a-și construi o identitate trebuie redobândit, iar BLACK SEA ARTS FESTIVAL militează pentru creșterea gradului de coeziune dintre vecinii uniți de aceeași mare – în ciuda diferențelor, populațiile țărilor de la Marea Neagră au mai multe lucruri în comun decât se crede.

Proiectul susține candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În 2015, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.
Pe scurt, în cadrul Black Sea Arts Festival vor avea loc: expoziții foto (ARCUB – New Normal; Înconjurul Mării Negre. Oameni și ritualuri; Vagabonzii Mării Negre; Londophone – El camino de Balkan), o expoziție de caricatură (LA SCENA – Russia today), arhitectură (Cișmigiu – Baba Yoga // Kids Corner), o instalație interactivă (Cinema Eforie – Șezătoare cu Cântec) și proiecții de filme artistice și documentare (Cinemateca Eforie – România, Ucraina, Rusia, Turcia, Moldova și Cinemateca Union – Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaijan).

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.