Black Sea Arts Festival, la Călărași
https://www.ziarulmetropolis.ro/black-sea-arts-festival-la-calarasi/

Black Sea Arts Festival, evenimentul care ridică graniţe şi apropie oameni, va avea loc din 2021 la Călăraşi.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2020

Graniţele au fos mereu un concept volatil pentru țările din jurul Mării Negre, iar impunerea lor a delimitat mai mult decât simple hotare teritoriale – câteodată desparte familii, rupe relaţii şi pornește războaie. Tot mai greu sesizăm cât de apropiaţi sunt oamenii de lângă noi – vecinii și acesta este contextul în care a apărut Black Sea Arts Festival în 2016, un eveniment ce și-a propus să aplaneze divergenţele interumane şi interetnice dintre popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

După două ediții desfășurate la interval de câte doi ani în București, festivalul internațional și multidisciplinar Black Sea Art Festival (BSAF) urma să aducă în toamna lui 2020 o infuzie de artă pe malul Dunării, în Călărași, asumându-și misiunea de a aduce conținutul curatoriat în cadrul evenimentului într-o comunitate cu mai puțin acces dar cu o deschidere chiar mai mare către evenimente culturale și artistice.

Până la derularea festivalului în condiții de siguranță pentru public, organizatorii au făcut primii pași pentru integrarea evenimentului în comunitate și au pus la cale o sesiune strategică, menită să aducă împreună oamenii creativi din Călărași pentru a împărtăși idei și planuri de dezvoltare culturală a orașului, dar și a regiunii și de a-i implica în cea de-a treia ediție a festivalului, programată pentru 2021.

În cadrul sesiunii, speakerii Krolikowski Art, un duo artistic multidisciplinar din Ucraina, Anca Spiridon, PR cultural, Constantin Ioniță, fondator al festivalului 3 Smoked Olives și Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, au povestit despre arhitectură socială și practicile conștiente care duc la o autonomie competentă și la dezvoltarea comunității din resurse proprii, despre felul cum influențează festivalurile dezvoltarea localităților în care au loc și despre surse de finanțare pentru evenimentele culturale.

Printre planurile de viitor pentru Călărași, în afară de festival, care va fi unul anual, alături de gazdele Karina Staicova, fondatoarea Black Sea Arts Festival și Marta Pogorila, directorul artistic al festivalului, au povestit  despre intenția de a deschide o reședință de artă interdisciplinară la Călărași, care va accepta artiști din diferite domenii și care vor fi de acord, în cadrul rezidenței, să creeze obiecte cu mesaj social (sculpturi în parc, arhitectură, streetart, etc.). De asemenea, o condiție obligatorie pentru participanții rezidenți  va fi organizarea de masterclasses  pentru copiii și tinerii locali.

„Pentru orice proiect de acest fel, echipa este extrem de importantă. Echipa noastră include manageri culturali cu experiență din România, Armenia și Ucraina. Interesul lor personal este de a influența situațiile sociale dificile, de a găsi modalități de reconciliere între părțile aflate în conflict folosind limbajul artei care este de înțeles fără cuvinte, ceea ce face proiectul nostru unic și extrem de viabil.”, povestește Karina Staicova, fondatoarea BSAF.

Marta Pogorila, directorul artistic al festivalului: „Rolul geopolitic al României în regiune este mai relevant ca niciodată căci România are tot ce este necesar pentru a forma stări de spirit pozitive și legături de prietenie între reprezentanții țărilor din regiunea Mării Negre.”

Detalii despre festival și următoarea ediție vor fi anunțate pe site-ul http://www.pamanteni.ro și pe pagina de Facebook.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este primul eveniment care reunește sub aceeaşi umbrelă artişti din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România prin proiecţii de filme artistice şi documentare, expoziţii de foto – video şi pictură, dezbateri şi Q&A-uri, teatru, concerte, workshop-uri şi proiecte de arhitectură.

Totodată, Black Sea Arts Festival atrage atenţia asupra situaţiei socio-politice şi economice din zona Mării Negre, alături de experţi, realizatori şi jurnalişti din zonă, prezentând filme şi dezbateri legate de cultură şi de cele mai recente evenimente din ţările de la Marea Neagră, 9 țări toate grav afectate de conflicte militare puternice în trecutul recent. Singura cale de aplanare a divergențelor interumane și interetnice dintre acestea, fără lezarea libertăților și a drepturilor este să ne apropiem unii de alții prin cultură. Să deschidem ochii și să ne cunoaștem vecinii, să înțelegem cât de asemănători suntem.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.