„Blade Runner 2049”, cel mai așteptat thriller SF al anului, la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/blade-runner-2049-cel-mai-asteptat-thriller-sf-al-anului-la-cinema/

Cel mai aşteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluţionat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, şi în România. Lansarea are loc simultan şi în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producţia Sony Pictures la cinema.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2017

În anii ’80, regizorul Ridley Scott surprindea și încânta iubitorii genului SF cu un film incomparabil, care a rămas încă în memoria colectivă prin perspectiva apocaliptică asupra viitorului. Combinând două genuri aparent total diferite, science fiction şi film noir, Blade Runner a creat un nou stil: neo-noir cyberpunk – o adevărată revoluție din punct de vedere estetic, la vremea aceea, atât în cinematografie, cât și în lumea artistică, în general.

Și iată că, 35 de ani mai târziu, constatăm că anul 2019 nu este deloc departe – nici la propriu, nici la figurat – de (pre)viziunea lui Scott, iar noul thriller SF „Blade Runner 2049” ne poartă imaginația și mai departe în viitor. Dincolo însă de conceptul inedit și de scenografia spectaculoasă, filmul propune întrebări mereu actuale despre condiția umană: ce ne defineşte, cine suntem şi încotro ne îndreptăm.

Ridley Scott, cunoscut pentru celebrele producții “The Martian,” “Gladiator”, trece de data aceasta la cârma producției, delegându-i regia lui Denis Villeneuve, autorul apreciatelor filme “Arrival” și “Prisoners”). Scenariul este semnat de Hampton Fancher şi Michael Green, pe baza unei povești inspirate de personajele din romanul Do Androids Dream of Electric Sheep? al lui Philip K. Dick. Distribuiți în rolurile principale încă dinainte de a fi scris scenariul, Harrison Ford și Ryan Gosling dau viață personajelor-cheie ale poveștii. Ba, Ford chiar reintră în pielea aceluiași Rick Deckard interpretat cu 35 de ani în urmă.

În 2049, în același Los Angeles întunecat și deprimant, soarta lumii pare mai sumbră ca niciodată. Agentul K de la Poliția Los Angeles (interpretat de Ryan Gosling) descoperă un secret periculos, ce pune la îndoială deosebirea dintre oameni şi replicanți – imitații cu înfățișare umană, ba chiar dintre umanitate şi tehnologie.

Descoperirile ar putea arunca omenirea în haos, așa că agentul K pornește în căutarea lui Rick Deckard (Harrison Ford), fost polițist / blade runner, dispărut de 30 de ani, și singurul care îl poate ajuta. Deckard are însă motive să stea ascuns: spre binele umanității, secretele trecutului trebuie să rămână îngropate.

Între timp, enigmaticul Niander Wallace (Jared Leto) lucrează obsesiv la perfecționarea replicanților, pe care-i consideră indispensabili pentru supravieţuirea speciei umane, atâta timp cât se supun întru totul acesteia. Dar, cum nu poate crea prea multe exemplare, viitorul societății este cum nu se poate mai incert. Cu ani în urmă, descoperirile sale în domeniul hranei modificate genetic au salvat omenirea de foamete și… l-au și îmbogățit. Va reuși oare să repete succesul?

Noua producție respectă moștenirea primului “Blade Runner”, menținând stilul care l-a consacrat, dar îi imprimă și o personalitate proprie, astfel încât atât fanii fideli ai filmului, cât și noile generații de cinefili vor fi la fel de încântați să descopere noua poveste. Pentru a spori veridicitatea, echipa de filmări a utilizat cât mai puţin imaginile realizate pe calculator sau cu ecran verde, preferând să creeze decoruri reale pe platoul de filmare.

Filmul impresionează și prin distribuția multi-premiată: Ryan Gosling (nominalizat la Oscar pentru rolul principal din “La La Land”), în rolul lui K, Harrison Ford (pentru filmele “Star Wars”, “Witness”), care reia rolul lui Rick Deckard, şi Jared Leto (posesorul unui trofeu Oscar® pentru rolul secundar din “Dallas Buyers Club”). În distribuție se regăsesc și Dave Bautista, Robin Wright, Ana de Armas, Sylvia Hoeks etc.

“Viitorul speciilor este, în sfârșit, dezvăluit!”, ne anunță trailerul:

 

Ne convingem din 6 octombrie, la cinema. Nerecomandat sub 15 ani, filmul de 163 de minute va rula în cinematografe în versiunile 3D, 4DX, IMAX 3D, Dolby Atmos. “Blade Runner 2049” este o producție Alcon Entertainment, în parteneriat cu Warner Bros și Columbia Pictures, distribuită în România de InterComFilm Distribution.

Foto: Blade Runner 2049 – facebook

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.