Blancanieves ajunge în cinematografele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/blancanieves-ajunge-in-cinematografele-din-romania/

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

Transilvania Film aduce în cinematografele din ţară inedita ecranizare a uneia dintre cele mai iubite poveşti – Blancanieves.

Filmul în regia apreciatului regizor de origine spaniolă Pablo Berger va avea premiera pe 6 decembrie.

Plasată în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, propunerea Spaniei la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin, Albă ca Zăpada | Blancanieves este o adaptare a basmului clasic al fraților Grimm, un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa.

Albă ca Zăpada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăiește sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna.

Carmen scapă și se alătură unei trupe de pitici toreadori. Frumusețea și talentul său în ring atrag atenția tuturor. Astfel Encarna află în sfârșit unde poate să o găsească pe Carmen.

Filmul distins cu Premiul special al juriului și Premiul pentru cea mai bună actriță la San Sebastian IFF în 2012 și Premiul Goya Pentru cel mai bun film (2012) a fost proiectat anul acesta la Cluj în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Rolul principal este interpretat de Maribel Verdú (Encarna) – una dintre cele mai cunoscute actrițe de origine spaniolă. Alături de ea, din distribuție mai fac parte Emilio Gavira, Daniel Giménez Cacho, Pere Poncho.

Povestea prinde viaţă în Blancanieves

Pablo Berger şi-a început cariera de regizor cu filmul cult Mama (1988). Datorită numeroaselor premii pe care le-a primit, Guvernul Basc i-a oferit o bursă la Universitatea din New York, unde a făcut un masterat în artă cinematografică. În timpul petrecut în SUA a realizat Truth and Beauty.

Citiţi şi: VIDEO Filmul „Blancanieves“ a fost marele câștigător de la București IFF 2013

Berger a predat la Cambridge, Princeton, Yale, La Fémis, La Sorbonne şi a fost lector la New York Film Academy. Lung-metrajul Torremolinos 73 a avut premiera la Festivalul de Film de la Malaga, unde a câştigat numeroase premii și a fost unul dintre filmele cu cei mai mulţi spectatori în Spania în 2004 primind numeroase nominalizări la Premiile Goya ale Academiei Spaniole de Film.

Blancanieves

Imagine din filmul Blancanieves

Despre filmul Blancanieves, el spune că „este o experiență senzorială, o minunată călătorie în timp, un basm în imagini ce fascinează copilul din fiecare dintre noi. Publicul va avea senzaţia că stă la mine în braţe şi ascultă o poveste fantastică, dramatică, înspăimântătoare şi cu un umor negru. A fost odată…”.

 „Alb-negru, mut, îndrăzneț și minunat. […] Această reimaginare a cunoscutei povești va fi cu siguranță una dintre cele mai antrenante experiențe cinematografice pe care le-ați avut anul acesta“, scria publicaţia The New Zeeland Herald.

Filmul va putea fi văzut în prima săptămână în București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Grand Cinema Digiplex, Patria Caffe 3D, Union ), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cityplex), Călărași (Orizont), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Modern), Iași (Arhouse Central), Piata Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Sebastian Papaiani), Oradea (Cortina Digiplex), Târgu Mureș (Cinema Arta 3D) și Vaslui (Eurocinema).

Foto credit: Blancanieves

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.