Block Party în District 40 | ediția a II-a, între 28 și 29 septembrie, pe strada I.L. Caragiale din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/block-party-in-district-40-editia-a-ii-a-intre-28-si-29-septembrie-pe-strada-i-l-caragiale-din-bucuresti/

Lectură, spectacole de dans şi muzică contemporană, dezbateri inedite şi cinema în aer liber – toate aceste delicii de cultură revin în District 40, pe strada  I.L.Caragiale din capitală, în cadrul celei de-a II-a ediţii a evenimentului cultural stradal Block Party, organizat de ARCEN pe 28-29 septembrie, între orele 11.00 şi 23.00.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2019

Loial promisiunii proiectului District 40, de a concretiza con|viețuirea într-o stare de spirit în cartierul cultural al Icoanei, ARCEN aduce la ediția  Block  Party din acest an un program amplu, care cuprinde nume importante din literatura contemporană (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), muzică (Maria Balabaș și Jim Felix), dans contemporan (Oana Mureșan, Ioana Marchidan și Ale Jara), arhitectură și artă contemporană (instalații proiectate de arh. Elena Viziteu, dialoguri despre spațiul urban cu Ilinca Păun Constantinescu, Suzana Vasilescu și Anca Poterașu).

Block Party în District 40 propune o altfel de interacțiune cu strada și cu orașul, dar și o nouă formă de vecinătate. Prin dezbaterile propuse, instalațiile de artă și arhitectură contemporană, ediția de anul acesta a Block Party-ului răspunde la întrebarea „Cum ar arăta o stradă pietonală într-un district cultural al orașului?”. Timp de două zile consecutiv, traficul rutier va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spațiu expozițional, loc de întâlnire și interacțiune în mijlocul orașului, spațiu de lectură și performance, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema în aer liber.

„Block Party în District 40 are ca scop reluarea dialogului dintre locuitorii aceleiași străzi și aceluiași cartier, într-o nouă stare de spirit, care integrează unitar orașul, strada, vecinătatea și clădirile. Block Party în District 40 vine astfel să promoveze ideea că viețuirea urbană înseamnă mai mult decât locuirea unui spațiu. Înseamnă legătura dintre oameni și spațiul pe care îl locuiesc, care formează comunitatea și starea de bine în mijlocul orașului pe care îl locuim”, a declarat presei Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

O concretizare a stării de spirit ARCEN, District 40 demonstrează, la scara unui district relevant pentru București – Cartierul Icoanei, modul în care se poate reface, activa și valorifica, prin cultură și comunitate, atât legătura între oameni și spațiul în care locuiesc, cât și legătura dintre oameni, în spațiul în care locuiesc.

Programul evenimentului este mai jos. De asemenea pe paginile de Facebook ARCEN și District 40 veți găsi zilnic, începând de astăzi, 16.09.2019, informații de interes din culisele evenimentului, cu speakerii și temele pe care le vor dezbate.

Vă așteptăm cu mare interes să luați parte la Block Party 2019! Jurnaliștii interesați de participarea la eveniment sunt rugați să ne informeze în legătură cu prezența lor la adresa [email protected] .

Program Block Party în District 40 | ediția 2019

| sâmbătă și duminică, 28-29 septembrie

| de la 11.00 la 23.00

| în strada I.L.Caragiale, între str. Icoanei și str. Maria Rosetti

ora 11.00

  • acces în instalația urbană de pe întreaga stradă I.L.Caragiale, arh. Elena Viziteu
  • muzică în stradă, dj Jim Felix
  • instalația-librărie, un proiect ARCEN-Cărturești, arh. Elena Viziteu
  • spațiu de joacă Răspiua

ora 13.00-13.30

  • sâmbătă: performance poezie urbană cu Claudiu Komartin și Siberia
  • duminică: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș

ora 13.45-14.30

  • sâmbătă: dialog Suzana Vasilescu, Anca Poterașu

| Despre rolul artei contemporane în spațiul public. Cazul cartierului Mântuleasa. moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică: dialog Ilinca Păun Constantinescu

| Despre cum mor și renasc orașele. Revitalizarea centrului prin cultură și comunitate.  moderator: Andreea Pietroșel.

ora 14.30-15.45

  • sâmbătă și duminică: performance Oana Mureșan (Cluj Napoca)

ora 16.00-16.30

  • sâmbătă: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș
  • duminică: performance cu Biofilm (Robert G. Elekes, Petra A. Binder, George Pandrea și Dumitru Galupa)

ora 16.30-17.15

  • sâmbătă: dialog Bogdan Ghiu

| Despre regenerarea cartierelor istorice ale Bucureștiului. Cazul District 40 | moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică (ora 16.30-17.45): Conferință Nora Iuga.

| Dialog despre Orașul care ne locuiește . | moderator: Andreea Pietroșel.

ora 17.15-19.15

  • sâmbătă: performance coregrafic cu Ale Jara, Gaga Mouvement, TanzFaktur (Düsseldorf)
  • duminică: performance coregrafic cu Ioana Marchidan, Linotip (București)

ora 19.30-20.00

  • sâmbătă și duminică: Proiecții de film despre oraș și spațiu public

ora 20.00-23.00

  • sâmbătă și duminică: party de District Cultural cu dj Jim Felix

Informații de background:

District 40 este un exemplu pentru modul în care cultura și educația aduc calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. District 40 promovează „conviețuirea într-o stare de spirit”.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, pentru „cultură și trăire cu rezon pentru București”.  Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Informații constant actualizate despre Block Party, 28-29 septembrie 2019:

Pagina de Facebook, District 40: https://www.facebook.com/district40bucuresti/

Pagina de Facebook, ARCEN: https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/

Site-ul ARCEN, rubrica Calendar: http://www.arcen.info/calendar/

Foto: Block Party – facebook

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.