Block Party în District 40 | ediția a II-a, între 28 și 29 septembrie, pe strada I.L. Caragiale din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/block-party-in-district-40-editia-a-ii-a-intre-28-si-29-septembrie-pe-strada-i-l-caragiale-din-bucuresti/

Lectură, spectacole de dans şi muzică contemporană, dezbateri inedite şi cinema în aer liber – toate aceste delicii de cultură revin în District 40, pe strada  I.L.Caragiale din capitală, în cadrul celei de-a II-a ediţii a evenimentului cultural stradal Block Party, organizat de ARCEN pe 28-29 septembrie, între orele 11.00 şi 23.00.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2019

Loial promisiunii proiectului District 40, de a concretiza con|viețuirea într-o stare de spirit în cartierul cultural al Icoanei, ARCEN aduce la ediția  Block  Party din acest an un program amplu, care cuprinde nume importante din literatura contemporană (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), muzică (Maria Balabaș și Jim Felix), dans contemporan (Oana Mureșan, Ioana Marchidan și Ale Jara), arhitectură și artă contemporană (instalații proiectate de arh. Elena Viziteu, dialoguri despre spațiul urban cu Ilinca Păun Constantinescu, Suzana Vasilescu și Anca Poterașu).

Block Party în District 40 propune o altfel de interacțiune cu strada și cu orașul, dar și o nouă formă de vecinătate. Prin dezbaterile propuse, instalațiile de artă și arhitectură contemporană, ediția de anul acesta a Block Party-ului răspunde la întrebarea „Cum ar arăta o stradă pietonală într-un district cultural al orașului?”. Timp de două zile consecutiv, traficul rutier va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spațiu expozițional, loc de întâlnire și interacțiune în mijlocul orașului, spațiu de lectură și performance, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema în aer liber.

„Block Party în District 40 are ca scop reluarea dialogului dintre locuitorii aceleiași străzi și aceluiași cartier, într-o nouă stare de spirit, care integrează unitar orașul, strada, vecinătatea și clădirile. Block Party în District 40 vine astfel să promoveze ideea că viețuirea urbană înseamnă mai mult decât locuirea unui spațiu. Înseamnă legătura dintre oameni și spațiul pe care îl locuiesc, care formează comunitatea și starea de bine în mijlocul orașului pe care îl locuim”, a declarat presei Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

O concretizare a stării de spirit ARCEN, District 40 demonstrează, la scara unui district relevant pentru București – Cartierul Icoanei, modul în care se poate reface, activa și valorifica, prin cultură și comunitate, atât legătura între oameni și spațiul în care locuiesc, cât și legătura dintre oameni, în spațiul în care locuiesc.

Programul evenimentului este mai jos. De asemenea pe paginile de Facebook ARCEN și District 40 veți găsi zilnic, începând de astăzi, 16.09.2019, informații de interes din culisele evenimentului, cu speakerii și temele pe care le vor dezbate.

Vă așteptăm cu mare interes să luați parte la Block Party 2019! Jurnaliștii interesați de participarea la eveniment sunt rugați să ne informeze în legătură cu prezența lor la adresa [email protected] .

Program Block Party în District 40 | ediția 2019

| sâmbătă și duminică, 28-29 septembrie

| de la 11.00 la 23.00

| în strada I.L.Caragiale, între str. Icoanei și str. Maria Rosetti

ora 11.00

  • acces în instalația urbană de pe întreaga stradă I.L.Caragiale, arh. Elena Viziteu
  • muzică în stradă, dj Jim Felix
  • instalația-librărie, un proiect ARCEN-Cărturești, arh. Elena Viziteu
  • spațiu de joacă Răspiua

ora 13.00-13.30

  • sâmbătă: performance poezie urbană cu Claudiu Komartin și Siberia
  • duminică: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș

ora 13.45-14.30

  • sâmbătă: dialog Suzana Vasilescu, Anca Poterașu

| Despre rolul artei contemporane în spațiul public. Cazul cartierului Mântuleasa. moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică: dialog Ilinca Păun Constantinescu

| Despre cum mor și renasc orașele. Revitalizarea centrului prin cultură și comunitate.  moderator: Andreea Pietroșel.

ora 14.30-15.45

  • sâmbătă și duminică: performance Oana Mureșan (Cluj Napoca)

ora 16.00-16.30

  • sâmbătă: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș
  • duminică: performance cu Biofilm (Robert G. Elekes, Petra A. Binder, George Pandrea și Dumitru Galupa)

ora 16.30-17.15

  • sâmbătă: dialog Bogdan Ghiu

| Despre regenerarea cartierelor istorice ale Bucureștiului. Cazul District 40 | moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică (ora 16.30-17.45): Conferință Nora Iuga.

| Dialog despre Orașul care ne locuiește . | moderator: Andreea Pietroșel.

ora 17.15-19.15

  • sâmbătă: performance coregrafic cu Ale Jara, Gaga Mouvement, TanzFaktur (Düsseldorf)
  • duminică: performance coregrafic cu Ioana Marchidan, Linotip (București)

ora 19.30-20.00

  • sâmbătă și duminică: Proiecții de film despre oraș și spațiu public

ora 20.00-23.00

  • sâmbătă și duminică: party de District Cultural cu dj Jim Felix

Informații de background:

District 40 este un exemplu pentru modul în care cultura și educația aduc calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. District 40 promovează „conviețuirea într-o stare de spirit”.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, pentru „cultură și trăire cu rezon pentru București”.  Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Informații constant actualizate despre Block Party, 28-29 septembrie 2019:

Pagina de Facebook, District 40: https://www.facebook.com/district40bucuresti/

Pagina de Facebook, ARCEN: https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/

Site-ul ARCEN, rubrica Calendar: http://www.arcen.info/calendar/

Foto: Block Party – facebook

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.