Block Party în District 40 | ediția a II-a, între 28 și 29 septembrie, pe strada I.L. Caragiale din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/block-party-in-district-40-editia-a-ii-a-intre-28-si-29-septembrie-pe-strada-i-l-caragiale-din-bucuresti/

Lectură, spectacole de dans şi muzică contemporană, dezbateri inedite şi cinema în aer liber – toate aceste delicii de cultură revin în District 40, pe strada  I.L.Caragiale din capitală, în cadrul celei de-a II-a ediţii a evenimentului cultural stradal Block Party, organizat de ARCEN pe 28-29 septembrie, între orele 11.00 şi 23.00.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2019

Loial promisiunii proiectului District 40, de a concretiza con|viețuirea într-o stare de spirit în cartierul cultural al Icoanei, ARCEN aduce la ediția  Block  Party din acest an un program amplu, care cuprinde nume importante din literatura contemporană (Nora Iuga, Claudiu Komartin, Bogdan Ghiu, Robert Gabriel Elekes), muzică (Maria Balabaș și Jim Felix), dans contemporan (Oana Mureșan, Ioana Marchidan și Ale Jara), arhitectură și artă contemporană (instalații proiectate de arh. Elena Viziteu, dialoguri despre spațiul urban cu Ilinca Păun Constantinescu, Suzana Vasilescu și Anca Poterașu).

Block Party în District 40 propune o altfel de interacțiune cu strada și cu orașul, dar și o nouă formă de vecinătate. Prin dezbaterile propuse, instalațiile de artă și arhitectură contemporană, ediția de anul acesta a Block Party-ului răspunde la întrebarea „Cum ar arăta o stradă pietonală într-un district cultural al orașului?”. Timp de două zile consecutiv, traficul rutier va fi oprit, iar strada va deveni pe rând spațiu expozițional, loc de întâlnire și interacțiune în mijlocul orașului, spațiu de lectură și performance, loc de dezbatere, loc de joacă pentru copii și adulți, scenă de dans și cinema în aer liber.

„Block Party în District 40 are ca scop reluarea dialogului dintre locuitorii aceleiași străzi și aceluiași cartier, într-o nouă stare de spirit, care integrează unitar orașul, strada, vecinătatea și clădirile. Block Party în District 40 vine astfel să promoveze ideea că viețuirea urbană înseamnă mai mult decât locuirea unui spațiu. Înseamnă legătura dintre oameni și spațiul pe care îl locuiesc, care formează comunitatea și starea de bine în mijlocul orașului pe care îl locuim”, a declarat presei Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN.

O concretizare a stării de spirit ARCEN, District 40 demonstrează, la scara unui district relevant pentru București – Cartierul Icoanei, modul în care se poate reface, activa și valorifica, prin cultură și comunitate, atât legătura între oameni și spațiul în care locuiesc, cât și legătura dintre oameni, în spațiul în care locuiesc.

Programul evenimentului este mai jos. De asemenea pe paginile de Facebook ARCEN și District 40 veți găsi zilnic, începând de astăzi, 16.09.2019, informații de interes din culisele evenimentului, cu speakerii și temele pe care le vor dezbate.

Vă așteptăm cu mare interes să luați parte la Block Party 2019! Jurnaliștii interesați de participarea la eveniment sunt rugați să ne informeze în legătură cu prezența lor la adresa [email protected] .

Program Block Party în District 40 | ediția 2019

| sâmbătă și duminică, 28-29 septembrie

| de la 11.00 la 23.00

| în strada I.L.Caragiale, între str. Icoanei și str. Maria Rosetti

ora 11.00

  • acces în instalația urbană de pe întreaga stradă I.L.Caragiale, arh. Elena Viziteu
  • muzică în stradă, dj Jim Felix
  • instalația-librărie, un proiect ARCEN-Cărturești, arh. Elena Viziteu
  • spațiu de joacă Răspiua

ora 13.00-13.30

  • sâmbătă: performance poezie urbană cu Claudiu Komartin și Siberia
  • duminică: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș

ora 13.45-14.30

  • sâmbătă: dialog Suzana Vasilescu, Anca Poterașu

| Despre rolul artei contemporane în spațiul public. Cazul cartierului Mântuleasa. moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică: dialog Ilinca Păun Constantinescu

| Despre cum mor și renasc orașele. Revitalizarea centrului prin cultură și comunitate.  moderator: Andreea Pietroșel.

ora 14.30-15.45

  • sâmbătă și duminică: performance Oana Mureșan (Cluj Napoca)

ora 16.00-16.30

  • sâmbătă: performance poetico-muzical cu Maria Balabaș
  • duminică: performance cu Biofilm (Robert G. Elekes, Petra A. Binder, George Pandrea și Dumitru Galupa)

ora 16.30-17.15

  • sâmbătă: dialog Bogdan Ghiu

| Despre regenerarea cartierelor istorice ale Bucureștiului. Cazul District 40 | moderator: Andreea Pietroșel.

  • duminică (ora 16.30-17.45): Conferință Nora Iuga.

| Dialog despre Orașul care ne locuiește . | moderator: Andreea Pietroșel.

ora 17.15-19.15

  • sâmbătă: performance coregrafic cu Ale Jara, Gaga Mouvement, TanzFaktur (Düsseldorf)
  • duminică: performance coregrafic cu Ioana Marchidan, Linotip (București)

ora 19.30-20.00

  • sâmbătă și duminică: Proiecții de film despre oraș și spațiu public

ora 20.00-23.00

  • sâmbătă și duminică: party de District Cultural cu dj Jim Felix

Informații de background:

District 40 este un exemplu pentru modul în care cultura și educația aduc calitate în viața și conviețuirea noastră cu cei de lângă noi, creând o anume stare de spirit prin refacerea, reinterpretarea modernă, activarea și valorificarea legăturii dintre oameni și spațiul în care locuiesc. District 40 promovează „conviețuirea într-o stare de spirit”.

ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, pentru „cultură și trăire cu rezon pentru București”.  Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Informații constant actualizate despre Block Party, 28-29 septembrie 2019:

Pagina de Facebook, District 40: https://www.facebook.com/district40bucuresti/

Pagina de Facebook, ARCEN: https://www.facebook.com/AsociatiaARCEN/

Site-ul ARCEN, rubrica Calendar: http://www.arcen.info/calendar/

Foto: Block Party – facebook

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.