Bob Dylan mulțumește pentru Premiul Nobel
https://www.ziarulmetropolis.ro/bob-dylan-multumeste-pentru-premiul-nobel/

Cantautorul american Bob Dylan, câştigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulţumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2016

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „crearea unor noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”. La 75 de ani, Dylan este primul cantautor care obține prestigiosul premiu, decizie ce a surprins mediile culturale care pariau pe o alegere mai convențională.

În ziua anunțării premiului Nobel, artistul a susținut un concert în Las Vegas fără a spune un cuvânt despre reușita sa. Au urmat mai multe încercări ale Academiei Suedeze de a lua legătura cu artistul, soldate cu eșecuri, fapt pentru care unul dintre membrii instituției, scriitorul Per Wästberg, l-a numit pe Dylan „necioplit” și „arogant”, declarații de care Academia Suedeză s-a delimitat ulterior.

În urmă cu trei săptămâni, Bob Dylan a comunicat că nu va fi prezent la ceremonia de la Stockholm din cauza ”altor angajamente”. Potrivit Academiei Suedeze, sunt mari șanse ca laureatul să meargă la Stockholm anul viitor și să profite de ocazie pentru a-și ține cuvântarea.

Cu prilejul galei din 10 decembrie, cântăreața americană Patti Smith, admiratoare a lui Bob Dylan, va interpreta unul dintre cântecele lui, „A Hard Rain’s A-Gonna Fall”.

Foto: Bob Dylan – facebook

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.

19
/04
/21

Cărțile asupra cărora ne oprim de această dată – „Dosarele mamei mele”, „Patrula djinnilor” și „Așa începe răul” – își poartă cititorul din Budapesta lui Kádár, în Madridul lui Franco și de acolo în tumultuoasa lume a mahalalelor de la periferia unei metropole indiene.

19
/04
/21

Marți, 20 aprilie, ora 19.30 vă invităm la o întâlnire Humanitas live online cu istoricul britanic Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, și jurnalistul Marian Voicu despre volumele Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul și O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin apărute în colecția Istorie a Editurii Humanitas.