„Body Line of Thought”, un proiect coregrafic despre relația pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru
https://www.ziarulmetropolis.ro/body-line-of-thought-un-proiect-coregrafic-despre-relatia-pe-care-o-avem-cu-bacteriile-din-corpul-nostru/

BLOT – Body Line of Thought, proiectul coregrafic creat şi interpretat de Simona Deaconescu (România) şi Vanessa Goodman (Canada), care propune o serie de situaţii performative ce explorează mişcarea din perspectiva relaţiei pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru, va avea premiera în perioada 12 – 15 noiembrie, prin acţiuni în paralel, în Bucureşti şi Vancouver.

Un articol de Liliana Matei|10 noiembrie 2020

BLOT este o co-producție între Tangaj Collective (București, RO) și Action at a Distance (Vancouver, CA), bazată pe o colaborare strânsă la nivel de metode de lucru, viziuni asupra corpului, dialog artistic și schimb de resurse între cele două coregrafe fondatoare ale organizațiilor.

Premiera va avea loc într-o formă hibridă, online și offline, prin evenimente expoziționale cu caracter documentar, care se întâmplă în paralel la București (Switch Lab) și Vancouver (Left of Main), ambele pe bază de programare.

O instalație video cu caracter documentar, de 42 de minute, va fi prezentată pe 13, 14 și 15 noiembrie, între orele 18.00 – 21.00, la Switch Lab, în București. Alături de înregistrarea spectacolului vor fi prezentate și alte materiale video care au făcut parte din cercetarea celor două coregrafe.

În paralel, proiectul va putea fi vizionat și online. Accesul este gratuit, iar participarea, atât offline cât și online, se face pe bază de programare, prin intermediul acestui formular:

https://form.jotform.com/203062779177361

Proiectul a beneficiat de o rezidență de cercetare la Cultivamos Cultura, în Sao Luis, Portugalia, ca urmare a selectării celor două coregrafe ca artiste rezidente în proiectul european Biofriction, un proiect de BioArt co-finanțat de Programul Europa Creativă. În condițiile actuale, Simona și Vanessa au lucrat progresiv, dezvoltând proiectul inițial online, și întâlnindu-se ulterior în Sao Luis și București, la Centrul Național al Dansului București, pentru laboratoare de creație, repetiții și filmări.

Vanessa Goodman, absolventă a Universității Simon Fraser, este directorul artistic al Action at a Distance Dance Society. De-a lungul carierei coregrafice, a fost răsplătită cu numeroase premii, distincții și selecții artistice printre care: Premiul Iris Garland Emerging Choreographer (2013); Bursa Yulanda M. Faris (2017/18); Premiul Chrystal Dance (2019); Fondul Schultz de la Banff Center for Arts and Creativity (2019); programul „Space to Fail” (2019/20) cu parteneri din Noua Zeelandă, Australia și Vancouver. A prezentat lucrări în Canada, SUA, Marea Britanie, Brazilia, Ungaria etc și a participant în cadrul unor numeroase rezidențe (precum The Dance Centre, Dance Victoria, Harbourfront Centre, The Shadbolt Centre și The Banff Centre for Arts and Creativity.

Simona Deaconescu, coregrafă emergentă ce lucrează transdisciplinar, la granița dintre performance, instalație și film, a studiat în paralel Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și Regie de Film la Universitatea Media. Și-a continuat studiile luând parte la diverse programe de formare profesională internaționale, iar în 2013 a fondat Tangaj Dance, companie de dans independentă care produce proiecte la intersecția dintre artă și știință, film și dans. În 2015 a pus bazele Bucharest International Dance Film Festival, singurul festival de film de dans din România, al cărei director artistic este până în prezent. În 2016 i-a fost acordat un premiul de excelență din partea Centrului Național al Dansului București pentru contribuția adusă dansului contemporan românesc, iar în 2019 a fost selectată drept coregrafă emergentă în cadrul Springboard Danse Montréal, fiind comisionată să realizeze o lucrare scurtă de grup prezentată la Usine C.

Mai multe detalii:

Facebook – https://www.facebook.com/events/378708483279887

Site oficial – http://www.tangajdance.com/blot

Proiectul este co-finanțat de Canada Council for the Arts și Administrația Fondului Cultural Național*. Partenerii proiectului sunt Centrul Național al Dansului București, Left of Main, plastic orchid factory, Biofriction și Cultivamos Cultura.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media BLOT: 4Arte, Modernism, Munteanu Recomandă, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Foto: Ionuț Rusu

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.