Bogdan Cotîrță (Melting Dice), de la A la Z
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-cot%c3%aer%c8%9b%c4%83-melting-dice-de-la-a-la-z/

Bogdan Cotîrţă, solistul trupei româneşti Melting Dice, vorbeşte, într-un interviu în formă de alfabet, despre: graniţa dintre vină şi zâmbet, dribling şi Timişoara, răbdare şi oftat, dar, mai ales, despre un cuvânt căruia îi găsiţi explicaţia chiar aici: „smanes“.

Un articol de Dan Boicea|7 martie 2020

Trupa Melting Dice va urca joi, 12 martie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Gloria a Teatrului Metropolis din București (Strada Bucovina, nr. 6), pentru un concert special din seria MUSEcology, alături de Toulouse Lautrec și Muse Quartet. Biletele sunt disponibile aici.

În continuare, Bogdan Cotîrță, de la A la Z.

A. Artist. Ceva ce nu cred că voi avea șansa să fiu vreodată, pentru că mi se pare că sunt prea puțini oameni care pot fi considerați artiști și prea mulți care se consideră singuri. E ceva aproape tabu pentru mine.

B. Bogdan. Un nume pe care nu l-am simțit aproape niciodată ca fiind al meu și l-am ciuntit sau le-am permis altora să-l ciuntească în toate felurile posibile (Boghi, Bob, etc). Probabil a fost primul și cel mai constant mod de a mă opune deciziilor luate de ai mei pentru mine.

C. Cvartet. În 12 martie, la Sala Gloria din București, vom cânta pentru prima dată alături de Muse Quartet și suntem extrem de recunoscători pentru această colaborare. Mulțumiri speciale merg la Dan Georgescu și Alexei Țurcan pentru aranjamentele instrumentale ale pieselor în această formulă.

D. Dribling. Un cuvânt care îmi place cum sună și care cred că merită mai multe sensuri pentru a-l putea folosi mai mult.

E. EP. Pentru că în toamna acestui an vom scoate al doilea material Melting Dice și va fi un EP cu șase piese. Un material de tranziție spre un nou sound, o nouă formulă, o nouă perioadă din istoria noastră (cel puțin asta țintim).

F. Fals. Sunt poate mai preocupat decât ar trebui să fiu ca tot ceea ce fac muzical să nu fie fals. Atât la propriu, dar mai ales la figurat. Să nu fie ceva inutil pentru că nu lasă să se vadă suficient înăuntru.

G. Graniță. Îmi aduc aminte când am mers prima dată cu tatăl meu până la frontiera cu Serbia, pentru că i s-a părut lui important să văd cum arată o graniță. Probabil este o amintire alterată, însă țin mult să rămână așa.

H. Hotel. O parte integrantă a vieții pe drum pe care o presupune munca în industria muzicală. Hotelul, oricâte stele are sau nu, îți impune anumite stări, adormi altfel într-un astfel de loc, te obligă să te gândești unde te afli pentru câteva minute înainte de a adormi.

I. Incomod. Pentru că este o stare pe care am aflat că nu mă pricep deloc să o ascund. Și am ales s-o iau ca pe o calitate.

J. Joacă. Am ales să ne jucăm până la vârsta asta făcând muzică în loc de ce ar fi apreciat vecinii părinților noștri.

K. Kilogram. Pentru că abecedar și mi s-ar părea ipocrizie să caut acum un alt cuvânt doar ca să nu fie „kilogram”.

L. Liniște. O caut pe scenă, din nou și la propriu, și la figurat. Uneori o găsesc, alteori „îmi dai și mie vocea mai tare?”.

M. Mare. Există două feluri de oameni de pământ. Eu Mare.

N. Nerv. Aș vrea să fiu un alchimist care poate transforma nervii în nerv. Nu sunt. Încă.

O. Oftat. E un mesaj fain pe pereții din Timișoara cu „loc de oftat”. Mi se pare liniștitor.

P. Pansament. Cuvântul ăsta este foarte potrivit pentru ce descrie. Gândiți-vă că fașa aceea cu care te bandajezi s-ar numi lătură. E foarte potrivit pansament și în domeniul lui e chiar important să fii potrivit.

Q. Quinoa. Nu vine altceva și nu cred că aș ști să îl folosesc într-o propoziție.

R. Răbdare. Ingredientul constant în orice rețetă de succes. Mai rar în piață decât quinoa (iată!).

S. Smanes. Un cuvânt pe care credeam că îl știu mai mulți oameni și am aflat la un moment dat că trebuie să fii din Timișoara, dintr-o anumită generație și să te fi învârtit în zona muzicală ca să știi că se referă la cântatul cu… nerv (să zicem).

T. Timișoara. Sper ca într-o zi să trăiesc și să muncesc în New-York, iar la bătrânețe să mănânc banii nepoților într-un sat de pe malul unei mări cât mai din sudul Europei, dar Timișoara va rămâne mereu acasă.

U. Uitat. Este cel mai recent single al nostru și primul care are un clip pe care mi l-am asumat cu totul, de la scenariu la producție. Sunt tare mândru de el.

V. Vină. Este sentimentul cel mai prezent în mintea mea și cel de care încerc cel mai mult să scap.

W. Watt. Pentru că am folosit deja kilogram și quinoa.

X. XX. Una din trupele foarte mișto care au fost și nu mai.

Y. Yes. Altă trupă mișto care a fost și nu mai.

Z. Zâmbet. Pentru că are mult mai mult suflet în el decât un râs cu toți dinții.

MUSEcology: Toulouse Lautrec și Melting Dice x Muse Quartet pe 12 martie la Sala Gloria din București!

Două formații de pe scena alternativă se întâlnesc în lumea instrumentelor clasice – o călătorie intermediată de Muse Quartet. Seria de concerte MUSEcology prezintă periodic la Sala Gloria din București (str. Bucovina nr. 6) câte două formații de pe scena rock, indie și alternative adaptându-și piesele din repertoriu și pășind pe noi teritorii sonore alături de Muse Quartet. Seria continuă joi pe 12 martie cu Toulouse Lautrec și Melting Dice.

Prețul biletelor constituie 60 de lei (earlybird – număr limitat) și 70 de lei (presale). În limita locurilor rămase, la intrare biletele vor costa 80 de lei. Accesul publicului în Sala Gloria se va face începând cu ora 19:00.

Toulouse Lautrec descind din familii aristocrate. Ei au copilărit pe pajiști verzi și întinse în fața castelului și au crescut cu sunetul cornurilor de vânătoare și mirosul parfumurilor de contesă rumenă în obraji. Desi predestinați studiului academic și educației alese, viața i-a aruncat în păturile cele mai cârpite ale societății. Influențați inițial de Rene Pricetau și John Lewis Brown, ei și-au găsit drumul în mijlocul boemei rebele. Sunt obișnuiți ai localurilor de noapte, sunt pasionați de femei, absint și opium, scuipă în microfoane, gesticulează pe corzi în cabaret și, îmbătați de succes, sparg fețele tobelor din localuri și se uită sub crinolinele fetelor.

„X” este al patrulea album de studio Toulouse Lautrec, apărut în primăvara lui 2019. La zece ani de activitate, grupul și-a rafinat abordarea artistică, menținând bineînțeles doza de impresionism de tentă franceză grefat pe o realitate românească ușor paralelă care i-a consacrat încă de la primul album. „X” este rock’n’roll, este o declarație artistică, este continuarea explorării unor teme sociale apărute pe albumul anterior „Dejun pe iarbă” din 2015. Însoțit de un cupaj propriu de vin, realizat de Alira, albumul „X” este o experiență de la un capăt la celălalt, livrată de un grup de notorii eroi renegați.

Muzica Melting Dice poate fi numită rock alternativ, dar nu e doar atât; timbrul vocal și interpretarea lui Bogdan te-ar putea duce într-o zonă grunge, cu vibe-uri dinspre anii ’90, în timp ce inflexiunile metal din riff-urile de chitară sună modern, abraziv, completând fundamentul oferit de versurile enigmatice. În 2017 trupa a lansat albumul de debut ”Cord Cablu Creier” printr-un turneu național de promovare.

Muse Quartet caută mereu Altfelul: fetele nu țin cont de limite și își exercită talentul și capacitățile instrumentelor clasice și în alte genuri muzicale, prezentând în concerte noi și noi nuanțe ale muzicii cinematice, pop și rock. Cvartetul a avut numeroase proiecte și colaborări atât în țară cât și în străinătate alături de artiști de renume precum Akua Naru, C.T.C., Golan, Smiley, VUNK, byron sau Silent Strike.

Joi seara, pe 12 martie, la Sala Gloria din București, Toulouse Lautrec și Melting Dice își vor cânta propriile piese într-o abordare originală, trupele fiind acompaniate pe rând de Muse Quartet. Astfel, muzica de inspirație clasică va face legătura dintre stilurile alternative, rock și indie – pe scurt, MUSEcology. Biletele se găsesc pe www.iabilet.ro și în rețeaua de distribuție IaBilet la prețurile de 60 de lei (earlybird – număr limitat) și 70 de lei (presale). În limita locurilor rămase, la intrare biletele vor costa 80 de lei.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Ioan Tugearu vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate totalitară şi/sau democratică, situaţia profesională a dansatorului român, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

22
/02
/22

Sergiu Anghel vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate, situaţia profesională a dansatorului român, moneda „euro“ în spaţiul european al culturii, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!