Bogdan Suceavă porneşte într-un turneu de promovare al volumului „Memorii din biblioteca ideală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/bogdan-suceava-porneste-intr-un-turneu-de-promovare-al-volumului-memorii-din-biblioteca-ideala/

În perioada 27 mai -14 iunie 2013, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a celui mai recent volum al său, „Memorii din biblioteca ideală“, apărut recent în colecţia „Ego-grafii“ a Editurii Polirom, şi în format electronic.

Un articol de Andrada Văsii|27 mai 2013

În perioada 27 mai -14 iunie 2013, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a celui mai recent volum al său, „Memorii din biblioteca ideală“, apărut recent în colecţia „Ego-grafii“ a Editurii Polirom, şi în format electronic.

Autorul va avea întâlniri cu cititorii şi va susţine conferinţe pornind de la noua sa carte în mai multe oraşe: Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Iaşi, Bucureşti, Braşov, Curtea de Argeş, Piteşti.

Teoreme cu litere

Eseurile ce compun „Memoriile din biblioteca ideală“ spun povestea unor întâlniri prilejuite de matematică: întâlniri intermediate de cărţi cu ideile unor oameni de ştiinţă dispăruţi (Huygens,Newton, Meusnier, Euler, Sophie Germain, printre alţii), dar şi întâlniri directe cu persoane ce au marcat evoluţia autorului. Figuri emblematice ale dezvoltării studiului matematicii la Universitatea Bucureşti (Gh. Ţiţeica, Dan Barbilian, Nicolae Teodorescu) completează tabloul.

Dacă visul matematicienilor pursânge e să demonstreze teoreme care să le poarte numele, visul meu a fost să înţeleg până la ultima consecinţă nu doar anumite idei matematice, ci şi de unde provin aceste idei, filiaţia lor istorică, evoluţia lor în timp.

Bogdan Suceavă,

scriitor

Episoade dintr-o istorie individuală – cea a unei formări care a stat sub dublul semn al matematicii şi literaturii – se împletesc astfel cu istoria cercetării unei importante noţiuni matematice: curbura, de la prima apariţie a ideii, în scrierile lui Nicole Oresme, şi pînă la cele mai recente cercetări.

Program de evenimente

Cluj-Napoca 

Luni, 27 mai, ora 17.00
Sala Popovici, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai”
Conferinţă pe tema „Era transformării moderniste”, sub egida Centrului de Cercetare a Imaginarului „Phantasma”
Moderator: Ruxandra Cesereanu

Târgu Mureş

Marţi, 28 mai, ora 14.00

Aula Magna, Universitatea „Petru Maior“
Conferinţă pe tema „ Era transformării moderniste”

Invitaţi: Iulian Boldea, Dumitru Buda

Sibiu

Miercuri, 29 mai, ora 14.00
Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga”
Conferinţă pe tema „ Era transformării moderniste”

Moderator: Radu Vancu

Iaşi 

Luni, 3 iunie, ora 19.00, Librăria Avant-Garde
Discuţie despre Memorii din biblioteca ideală

Invitaţi: Liviu Antonesei, Bogdan Creţu, Şerban Axinte

Bucureşti

• Sâmbătă, 1 iunie, ora 13.00, Tîrgul de Carte Bookfest, Romexpo (standul editurii, pavilionul C2)
Curs de geometrie şi poezie
Invitaţi: Adina Diniţoiu, Florina Pârjol, Radu Gologan
• Joi, 6 iunie, ora 18.00, Ceainăria Cărtureşti Verona
Masă rotundă pe tema volumului Memorii din biblioteca ideală

Invitaţi: Rodica Zane, Carmen Muşat, Radu Gologan, Paul Cernat
Moderator: Ovidiu Şimonca

Braşov

Luni, 10 iunie, ora 17.00

Sala „Gheorghe Crăciun“, Universitatea Transilvania
În cadrul „Serilor Facultăţii de Litere“

Invitaţi: Andrei Bodiu, Adrian Lăcătuş

Curtea de Argeş

Miercuri, 12 iunie, ora 16.00

„Clubul Iubitorilor de Cultură“, Muzeul Municipal Curtea de Argeş
Întâlnire cu cititorii
Moderator: Marian Ghiţă

Piteşti

Vineri, 14 iunie, ora 14.00
Biblioteca Colegiului Naţional „I.C. Brătianu“ Piteşti

Întâlnire cu cititorii
Moderator: Jean Dumitraşcu

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.

12
/02
/23

„Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți” de Nimsdai Purja și „Casa de pe Riviera” de Natasha Lester sunt două dintre cărțile pe care vi le propunem pentru primele zile de primăvară. Ambele titluri vor apărea la Editura Nemira în martie.