Brad Mehldau Trio, pe trepte de pian, la Jazz Night Out
https://www.ziarulmetropolis.ro/brad-mehldau-trio-pe-trept-de-pian-la-jazz-night-out/

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2015

Cu un stil proaspăt şi o tehnică de cristal, americanul are reputația unui jazzman care încearcă piese din cu totul alte genuri muzicale, de la Black Sabbath până la Beatles.

Compozițiile sale precise şi sensibile sunt însă piesele de rezistență. Pianistul american obişnuieşte să cânte câte o melodie separată cu fiecare mână, iar când vine vorba de improvizație rămâne la fel de atipic. În loc să se avânte într-un trip personal, Mehldau construieşte puțin câte puțin, adună fragmente, combină motive gradual până când piesa prinde proporții şi îşi primeşte bine-meritatul titlu de muzică autentică. Pentru asta este laureat cu premiul Festivalului de la Montreal, “al artiştilor care contribuie semnificativ la inovația jazz-ului”. Este de asemenea nominalizat de cinci ori la Premiile Grammy.

Brad Mehldau vine la Bucureşti în formula de trio, împreună cu bateristul Jeff Ballard şi basistul Larry Grenadier, doi muzicieni la fel de sclipitori ca liderul lor. Bateristul Ballard are o relație complicată cu tobele sale pe care ba le mângâie, ba le abuzează într-un stil unic. Şi, întâmplător sau nu, numele Grenadier îi descrie destul de bine intențiile celui de-al treilea membru, omul care susține ritmul trupei şi poate exploda oricând ca solist, cu o grenadă de forma unui bas în mână.

Trupa lui Mehldau nu este doar suma unor muzicieni de calibru, care s-au obişnuit să se completeze. Ei nu cântă doar la instrumentele lor, ci cântă la trio.

Creată de Twin Arts , seria de concerte Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai bine cotaţi artişti internaţionali de jazz ai momentului.

INFO

Biletele pentru acest eveniment costă 95, 135, 155 de lei în funcţie de categorie şi vor putea fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.