„Brâncuși. Sublimarea formei”, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/brancusi-sublimarea-formei-la-tvr-3/

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2019

La începutul lunii octombrie, la Centrul BOZAR din Bruxelles, Marius Constantinescu a fost prezent la cel mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia. Este vorba despre expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” deschisă în cadrul Festivalului Internaţional de Artă EUROPALIA, la care România este invitată de onoare.

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei, la Bruxelles şi în diverse oraşe belgiene, dar şi din Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxemburg sau Germania.

România a mai participat la Festivalul EUROPALIA în 2007, urmând ca la ediţia din acest an, care se desfăşoară până în 2 februarie 2020, să prezente circa 250 de evenimente culturale în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Luxembrug şi Germania.

Vernisajul expoziţiei „Brâncuşi. Sublimarea formei” la centrul BOZAR a marcat festiv o mare manifestare culturală internaţională dedicată, în acest an, României. La eveniment a fost prezentă familia regală din Belgia, alături de peste 1.000 participanţi: oameni politici europeni, diplomaţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor culturale internaţionale – aceştia fiind ghidaţi de Doina Lemny, curator al expoziţiei.

Prezent la acest mare eveniment cultural de cea mai mare însemnătate pentru România, Marius Constantinescu a înregistrat cele mai importante momente pentru telespectatorii „Vizual” şi a stat de vorbă cu o parte dintre cei prezenţi.

Expoziţia Brâncuşi. Sublimarea formei, găzduită de BOZAR, este deschisă în perioada 2 octombrie 2019 – 12 ianuarie 2020.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.