Brasov 2021 Capitală Europeană a Culturii – ivitaţie / consultare
https://www.ziarulmetropolis.ro/brasov-2021-capitala-europeana-a-culturii-ivitatie-consultare/

Asociaţia Braşov 2021 Capitală Europeană a Culturii îi invită pe cei interesaţi, astăzi, de la ora 18.00, la Sala Patria, la o consultare publică adresată comunităţii, pe tema candidaturii Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2015

Iniţiativa Capitale Europene ale Culturii este conceput pentru a: Evidenția bogăția și diversitatea culturilor în Europa; Sărbători calităţile culturale pe care europenii le împărtășesc; Crește sentimentul cetățenilor europeni de apartenență la un spațiu cultural comun; Promova contribuția culturii la dezvoltarea orașelor.

Eenimentul – spun organizatorii – este o oportunitate excelentă pentru: Regenerarea orașelor; Creșterea vizibilității internaționale a orașelor; Îmbunătățirea imaginii orașelor în ochii propriilor locuitori; Aducerea unei vieţi noi în cultura unui oraș; Stimularea turismului.

Desemnarea Capitalelor Europene ale Culturii în statele membre ale UE: Șase ani înainte de anul titlu, statele membre gazdă selectate publică o cerere de candidatură, de obicei, prin intermediul Ministerului Culturii lor.

Orașele interesate să participe la concurs trebuie să prezinte o propunere spre examinare. Cererile depuse sunt analizate cu un set de criterii stabilite în timpul unei faze de preselecție de către un grup de experți independenți în domeniul culturii.

Comisia este de acord cu o listă scurtă a orașelor, care sunt apoi sunt invitate să depună cereri mai detaliate.

Comisia apoi evaluează cererile finale și recomandă un oraș din fiecare țară gazdă pentru titlu. Orașul recomandat va fi desemnat în mod oficial drept Capitală Europeană a Culturii.

Foto: Brasov 2021 Capitală Europeană a Culturii – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

16
/01
/24

Prima lună din an aduce încă cinci contexte în care compania independentă de teatru Vanner Collective deschide discuții despre teme ale zilelor noastre, prezente în tot ceea ce ne înconjoară și despre care nu e ușor mereu să vorbim: depresia și mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, moștenirea pe care o ducem și modurile în care ne limitează, fricile, vulnerabilitățile și superputerile fiecăruia dintre noi.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani