Brasov 2021 Capitală Europeană a Culturii – ivitaţie / consultare
https://www.ziarulmetropolis.ro/brasov-2021-capitala-europeana-a-culturii-ivitatie-consultare/

Asociaţia Braşov 2021 Capitală Europeană a Culturii îi invită pe cei interesaţi, astăzi, de la ora 18.00, la Sala Patria, la o consultare publică adresată comunităţii, pe tema candidaturii Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2015

Iniţiativa Capitale Europene ale Culturii este conceput pentru a: Evidenția bogăția și diversitatea culturilor în Europa; Sărbători calităţile culturale pe care europenii le împărtășesc; Crește sentimentul cetățenilor europeni de apartenență la un spațiu cultural comun; Promova contribuția culturii la dezvoltarea orașelor.

Eenimentul – spun organizatorii – este o oportunitate excelentă pentru: Regenerarea orașelor; Creșterea vizibilității internaționale a orașelor; Îmbunătățirea imaginii orașelor în ochii propriilor locuitori; Aducerea unei vieţi noi în cultura unui oraș; Stimularea turismului.

Desemnarea Capitalelor Europene ale Culturii în statele membre ale UE: Șase ani înainte de anul titlu, statele membre gazdă selectate publică o cerere de candidatură, de obicei, prin intermediul Ministerului Culturii lor.

Orașele interesate să participe la concurs trebuie să prezinte o propunere spre examinare. Cererile depuse sunt analizate cu un set de criterii stabilite în timpul unei faze de preselecție de către un grup de experți independenți în domeniul culturii.

Comisia este de acord cu o listă scurtă a orașelor, care sunt apoi sunt invitate să depună cereri mai detaliate.

Comisia apoi evaluează cererile finale și recomandă un oraș din fiecare țară gazdă pentru titlu. Orașul recomandat va fi desemnat în mod oficial drept Capitală Europeană a Culturii.

Foto: Brasov 2021 Capitală Europeană a Culturii – facebook

30
/07
/15

Teatrul Pygmalion din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel), de Gellu Naum, vineri, 31 iulie, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului, prozatorului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

29
/07
/15

Pentru al treilea an consecutiv, „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” ajunge la Oneşti, în perioada 3 – 9 august. Pe parcursul a şapte zile, vor fi prezentate 25 de titluri, cinefilii fiind invitaţi să urmărească o bogată selecţie de filme, de la producţii clasice la filme contemporane, de la comedie la dramă, de la film istoric la filme pentru copii.

29
/07
/15

„Creştinismul e dogmă, e mistică, e morală, e de toate, dar e în mod special un mod de a trăi şi o soluţie şi e reţeta de fericire.” Spunea Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut. S-a născut pe 29 iulie 1912.

29
/07
/15

România a fost anul acesta prezentă la Avignon Off cu o producție a Asociației „Thespis” din Arad și Total TV din București, după textul „Alpenstock” de Remi De Vos. Actorii Victoria Cociaș, Vlad Rădescu și Pavel Bârsan au jucat 22 spectacole între 4 iulie și 26 iulie la Teatrul Atelier 44.

28
/07
/15

Finalul de stagiune a Teatrului “Jean Bart” din Tulcea a făcut posibilă întâlnirea de o oră și jumătate cu îngerii lui Ion Sapdaru. Spectacolul pe care acesta l-a montat pe scena teatrului de la malul Dunării reprezintă cea de-a 50 premieră din istoria cochetului teatru.

28
/07
/15

Săptămâna trecută a debutat proiectul „Filme pentru Liceeni”. El vizează realizarea unui ghid educativ însoțit de evenimente de proiecții gratuite de filme de artă pentru liceele din 13 orașe din țară, precum București sau Toplița, Târgoviște și Corabia.

28
/07
/15

Spectacolul Teatrului Mic - "39 de trepte" -, regizat de Gabriela Dumitru după filmul omonim de John Buchan și Alfred Hitchcock, va fi prezentat, între 6 și 17 august, în 12 reprezentații, la New Town Theatre, în cadrul celui mai amplu festival de teatru din lume - Edinburgh Fringe.