Bucătăria hoinară se întoarce…
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucataria-hoinara-se-intoarce/

La 8 ani după primul volum, Bucătăria Hoinară se întoarce într-un nou album de fotografie savuros, purtând semnătura lui Răzvan Voiculescu. Evenimentul de lansare va avea loc luni, 2 decembrie, de la ora 19:00, la JW Marriott Bucureşti, în sala Grand Ballroom.

Un articol de Liliana Matei|29 noiembrie 2019

În cadrul evenimentului vor fi proiectate scurtmetrajele documentare realizate în cei doi ani de perindari ai Bucătăriei Hoinare prin țară, scurtmetraje produse de Răzvan Sima, respectiv Șerban Georgescu și Răzvan Voiculescu. Proiecția va fi urmată de un scurt recital susținut de Nicu Alifantis.

Albumul e o compoziție de stări și povești vizuale al căror ingredient-cheie e poftă de a trăi. Ceea ce vei face, de fapt, parcurgând întregul meniu de capitole al albumului, este să începi o călătorie, pe care, mai departe, să o poți continua în felul tău propriu. Bucătăria Hoinară se întoarce nu propune rețete, ci mai degrabă întâlniri. Între oameni, locuri, ingrediente – fiecare cu povestea și aroma sa.

Fragment în avanpremieră

„Lacul Casian este mic, tulbure, dar foarte ofertant ca peisaj.

Pe o latură are un promontoriu înalt, de te ia cu amețeală dacă te uiți în jos. Fix acolo Carmen și–a ales locul de bucătăreală. La orizont vedeai marile întinderi dobrogene. Acel loc a inspirit-o să pregătească midiile cu smântână, ciuperci, ardei și câteva crenguțe de busuioc.

Odată masa de lucru instalată și focul aprins, midiile au început să sfârâie pe plita impozantă, pe care cu greu am cărat-o la locul faptei.

Au urmat repede ciupercile pătrățos tăiate, ardeii, iar la sfârșit, mămăliga bine întoarsă, care ne-a dat pe la nas cu mireasma ei specifică.

Acolo sus, pe acel deal unde te întâlneai cu păsările văzduhului, ne-am lăsat duși de poveștile vântului dobrogean. Midiile trecute prin mămăligă ne-au bucurat sufletul, iar paharul de vin, răcit de vînt a incheiat ziua, așa cum poate mulți ne-o dorim; cel puțin câteodată.”

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

10
/10
/19

Pe 9 octombrie 1967, Ernesto Guevara, supranumit „El Che”, a fost asasinat în Bolivia. Argentinianul a fost unul dintre liderii revoluției comuniste cubaneze. O jumătate de secol mai târziu, mitul Guevara încă rezistă. Cum și de ce?