Bucharest Art Film Festival 2018: Proiecții în Galerie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-art-film-festival-2018-proiectii-in-galerie/

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giuleşti 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediţie să creeze experienţa ideală destinată publicului de cinema şi zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecţii fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Un articol de Petre Ivan|10 decembrie 2018

Festivalul debutează astăzi, 10 decembrie, cu povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de artă din istoria Americii, Mark Landis. Falsificatorul (R. Sam Cullman, Jennifer Grausman) prezintă un personaj carismatic și complex care pentru mai bine de 30 de ani a reușit să păcălească curatori cu falsurile sale care imitau opere din secolul XV până la capodopere semnate de Picasso.

Comportamentul lui rămâne un mister pentru mulți – în timp ce pe piața de artă putea face milioane, acesta își dona adesea falsurile pozând fie în preot Iezuit, fie într-un filantrop. Ceea ce  a început ca un joc “de-a șoarecele și pisica” între  Matthew Leininger – care a făcut o obsesie în a-l urmări  odată ce s-a îregistrat oficial în Cincinnati – și Landis; devine din ce în ce mai  surprinzător și complicat, demonstrând încă o dată că adevărul poate fi mai șocant decât ficțiunea.

Marți, 11 decembrie, tot de la 19:00, este prezentat Rijksmuseum din Amsterdam, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adăpostește cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt și Vermeer – este în sfârșit renovat. În spatele acestui proces se derulează bătălii interne între directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecți și designeri care sunt filmate pe mai bine de 10 ani și generează un final surprinzător. Film în regia lui Oeke Hoogendijk.

Festivalul se încheie miercuri, 12 decembrie, cu filmul Pădurea, o coproducție sârbo-română ce descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul Crângul desfrunzit. Povestea din culise face parte dintr-o istorie rar redată. Filmul este premiat la festivalul Visions du Reel, Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și la UCIN pentru film de televiziune. Despre ideea din spate, regizorul Sinisa Dragin spune următoarele:

„Ideea a pornit din articolul de ziar scris de Radu Bogdan în 2005 – Pădurea lui Tito. Mi s-a părut că poate să fie o bună bază pentru o meditație cinematografică despre istorie, despre influența ei pentru prezent, despre rolul întâmplării, despre importanța ei în cadrul unui «principiu» important al naturii: efectul fluturelui”.

Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

BAFF  este organizat de asociația Docuart. Partener Galeria Halucinarium

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și

produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Foto: Bucharest Art Film Festival – facebook

15
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil ca un monstru spectaculos vizual precum Godzilla să fie adaptat la 3D. Numai că, în aparenta dorinţă de a livra ceva memorabil, realizatorii par să fi pierdut simţul măsurii, oferind un Godzilla gigantesc pentru standardele modelului, însă umbrit de două creaturi nuclearofage cu apucături exterminatoare.

15
/05
/14

Ziarul Metropolis şi MediaPro Distribution te trimit la cinema! Participă la concurs şi poţi câştiga 3 invitaţii duble pentru filmul „#selfie”, la Cinema City Sun Plaza din Bucureşti.

15
/05
/14

Filmul "Grace of Monaco", cu Nicole Kidman, a fost proiectat în deschiderea Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei oficiale, şi a fost primit cu râsete, ironii şi critici de jurnaliştii din presa de specialitate, prezenţi la proiecţia care a avut loc miercuri.

14
/05
/14

10 actori talentați din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa și specialiștii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie), în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM.

13
/05
/14

Cu ocazia celei de 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14 – 25 mai 2014), TV5MONDE va avea un program special, pe toată durata prestigiosului eveniment cinematografic.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale