Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) prezintă E X P A N D – laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-international-dance-film-festival-bidff-prezinta-e-x-p-a-n-d-laboratorul-de-dezvoltare-de-proiecte-cinematografice/

Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, care va avea loc între 4 – 8 septembrie, îşi propune anul acesta să susţină noua generaţie de creatori şi colaborarea dintre tinerii regizori şi coregrafi prin proiectul E X P A N D – laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice.

Un articol de Petre Ivan|28 august 2019

Laboratorul, găzduit de Teatrul Apollo 111, va consta într-o serie de conferințe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions), întâlniri one-to-one între artiști, mentori și industrie.

Andy Wood (UK), renumit creator de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimală și arhitecturală, Claudia Kappenberg (UK), artistă activă în spectacole și media și Peter Schneider (SUA), producător de teatru și film american, primul președinte al Studiourilor Walt Disney (1985 – 1999), fiind considerat ca omul care a reinventat producția filmului de animație, vor fi mentorii celor 5 participanți ai laboratorului. Aceștia vor susține, de asemenea, masterclass-uri deschise publicului:

● Masterclass Andy Wood – joi, 5 septembrie, ora 15.00, la Teatrul Apollo 111
● Lecture Claudia Kappenberg – sâmbătă, 7 septembrie, ora 10.00, la Teatrul Apollo 111
● Masterclass Peter Schneider – duminică, 8 septembrie, ora 11.00, la Teatrul Apollo 111BIDFF

Intrarea la cele trei masterclass-uri este gratuită, pe bază de înscriere până la data de 3 septembrie, la adresa de e-mail: [email protected].

Mai multe detalii despre înscriere, aici

În competiția E X P A N D au intrat 5 proiecte aflate în stadiul de dezvoltare, semnate de Simon Fildes (UK), Bogdan Olarson (RO), Cristian Fierbințeanu (RO), Jean Lorin Sterian (RO) și David Franklin (ES), care folosesc limbajul non-verbal și dansul ca principal vocabular și tratează subiecte care țin de problematici ale corporalității și a influenței dansului asupra spațiului social.

Mai multe detalii, aici

Juriul BIDFF 2019 va fi format din Peter Schneider (SUA) și Andy Wood (UK), alături de Ada Solomon (RO), unul dintre cei mai importanți producători de film din România, Gulin Ustun (TR), directorul Meetings on The Bridge, platforma de co-producții din cadrul Istanbul Film Festival, și Martine Dekker (NL), directorul festivalului Cinedans din Amsterdam.

Aceștia vor acorda Premiul Cel mai bun film românesc, în valoare de 500 de euro, unuia dintre cele 8 scurtmetraje prezentate în competiție. Cel mai bun musical, dintre cele 5 înscrise în concurs, va primi de asemenea un premiu de 500 de euro.

În Competiția Internațională și în cursa pentru Trofeul Cel mai bun film au intrat 30 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab va oferi 1000 euro filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Acestora le va fi adăugat Premiul Cel mai bun proiect, din cadrul E X P A N D, oferit de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, în valoare de 1000 de euro. Ca în fiecare an, spectatorii își vor vota favoritul, iar BIDFF va contoriza voturile pentru a acorda Premiul Publicului.

Spotul festivalului:

Cea de-a cincea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival va avea loc în perioada 4 – 8 septembrie, în șase locații din București. Tema ediţiei de anul acesta a singurului festival de gen din România este The Network/ Rețeaua și își propune să conecteze artiști, producători, selecționeri și jurnaliști care gravitează în jurul ideii de mișcare.

Un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, Ambasada Suediei la București, Institutul Balassi (Institutul Maghiar din București) și susținut de DHL, Cărturești, Techir și Alira.

Ediția a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Institutul Cervantes la București, Super – Festivalul de filme făcute de adolescenți, Bucharest International Experimental Film Festival, Cinedans Amsterdam (Cinedans on tour), Fiver International Screendance Movement, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Apollo 111.

Foto: BIDFF – facebook

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.