Bucharest Jazz Festival, într-un nou concept
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-jazz-festival-intr-un-nou-concept/

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediţie sub un nume şi un concept nou: Bucharest Jazz Festival.

Un articol de Liliana Matei|29 iunie 2014

Bucharest Jazz Festival va avea loc în perioada 2 – 6 iulie, în Piața George Enescu și, spre deosebire de edițiile anterioare, în acest an, se va extinde și în spațiul expozițional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ARCUB.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din 2014, în circuitul internațional, odată cu integrarea în prestigioasa asociație de producători, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizații de profil din 29 de țări dedicate susținerii creativității jazzului contemporan și a improvizației în muzică, dintr-o perspectivă europeană largă.

Noul concept al festivalului pune un accent deosebit pe scena românească de jazz, menținând în același timp un line-up de nivel mondial. În premieră absolută pentru România, la Bucharest Jazz Festival 2014 debutează un modul de Evenimente Conexe — lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii și dezbateri, expoziție de afiș de gen — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului. Acestea își propun să contextualizeze jazzul românesc atât în peisajul local, internațional, cât și în raport cu celelalte sfere ale artei.

Astfel, marți 1 iulie, în deschiderea festivalului, ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, vernisează expoziția dedicată uneia dintre cele mai mari colecții private din lume, având ca temă Afișul polonez de jazz de avangardă din anii ’60.

Joi, 3 iulie, în cadrul unui eveniment dedicat, cei interesați pot afla care este situația Cărții românești de jazz. Prezentați de Florian „Moșu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu și alții vor lansa noi titluri în domeniu, urmate de discuții cu publicul și sesiuni de autografe.

Vineri, 4 iulie, va avea loc primul showcase dedicat caselor de producție care au editat discuri românești de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul românesc de jazz, în prezența fondatorilor Green Records, A&A Records, Soft Records, Fiver House Records și 7Dreams Records, care își vor prezenta cataloagele și planurile de viitor, analizând condiția actuală a acestei arte în România.

O altă premieră în program este Jazz on Film, o serie de proiecții ce se va desfășura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfățișează nume legendare ale jazzului internațional în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre mișcarea poloneză de avangardă YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez București.

De asemenea, se vor proiecta și documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz românesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu și Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iași.

Artiști legendari și maeștri ai jazzului contemporan au confirmat participarea la ediția de anul acesta a Bucharest Jazz Festival. Nume de referință ale jazzului contemporan, precum Carmen Lundy, John Scofield Uberjam și Julia Hülsmann Quartet, Dave Douglas Riverside Quarte vor urca pe scena din Piața George Enescu.

De asemenea, pe scena din Piața George Enescu, vor urca unii dintre cei mai importanți muzicieni din jazzul românesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului: Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timișorean, Johnny Bota este prezent în trioul excelentului pianist sârb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena românească este Bucharest Jazz Orchestra, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci.

Septetul condus de Mihai Iordache va încânta publicul cu repertoriul lor cu adevărat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz — o reinterpretare modernă a compozițiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp și alții.

În plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piața George Enescu, va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri și editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Foto: Bucharest Jazz FEstival

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!

02
/05
/17

Vineri, 5 mai 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, va interpreta, în prima parte a serii, Concertul pentru flaut și orchestră semnat de compozitorul finlandez Kalevi Aho, unul dintre numele de referință ale muzicii contemporane, care va asista la premiera interpretării acestui concert la Sala Radio. În partea a doua a programului, orchestra va prezenta Simfonia nr. 1 în re major de G. Mahler.

26
/04
/17

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, vineri, 28 aprilie 2017, ora 19.00, într-un concert – eveniment alături de Orchestra Națională Radio. Invitata serii este Oxana Corjos, considerată printre pianiștii de referință ai generației sale, cu un repertoriu vast, o tehnică și o inteligență muzicală remarcabile.

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.