Bucharest Jazz Festival – un lineup eclectic pentru cea de-a patra ediţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-jazz-festival-un-lineup-eclectic-pentru-cea-de-a-patra-editie/

Bucharest Jazz Festival, eveniment organizat de ARCUB, anunţӑ un lineup eclectic pentru cea de-a patra ediţie, desfӑşuratӑ între 1-5 iulie, în Piaţa George Enescu şi în incinta Hanului Gabroveni.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2015

În plus, pentru ediţia 2015, pe lângӑ o nouӑ sesiune intensivӑ de concerte de jazz şi conferinţe, proiecţie de film, lansӑri de disc şi carte, expoziţie fotograficӑ şi workshop-uri dedicate genului, Bucharest Jazz Festival a lansat o nouӑ componentӑ, Comisionӑrile Bucharest Jazz Festival – New Jazz Works.

Modelate dupӑ programe similare din America, comisionӑrile BJF îşi propun sӑ impulsioneze compoziţia lucrӑrilor de jazz în România prin desemnarea unui câştigӑtor anual ce îşi va prezenta în premierӑ creaţia proprie pe scena Bucharest Jazz Festival.

Vara bucureşteanӑ de jazz revigoreazӑ peisajul cultural urban şi delecteazӑ spectatorii cu 12 concerte de jazz pe scena festivalului din Piaţa George Enescu, scenӑ pe care vor urca peste 50 de muzicieni din America, Polonia, Ungaria şi România.

Cu un mix atent pregӑtit de nume iconice şi interpreţi ai tinerei generaţii, jazz instrumental şi interpretӑri vocale, gospel din Georgia, acorduri de trompetӑ de New Orleans, saxofon alto din Illinois sau cvartet cool bop din Transilvania, BJF 2015 aduce sezonului estival o infuzie de jazz binemeritatӑ în peisajul bucureştean. Cele cinci zile de concerte de pe scena Bucharest Jazz Festival din Piaţa George Enescu transformӑ Bucureştiul într-o adevӑratӑ capitalӑ a jazzului.

Serile de jazz debuteazӑ pe 1 iulie, de la ora 8:00PM, în acordurile avangardiste ale cvartetului Rӑzvan Cojanu Quartet care reuneşte patru dintre cei mai reliefaţi reprezentanţi ai noului val al jazzului românesc. Urmeazӑ concertul groove cu ingrediente afro-indiene şi etno-jazz susţinut de Lucian Nagy European Quintet, de la 9:15PM.

Cu o fuziune de stiluri de cool jazz, latin, post-bop şi clasic, Sorin Zlat Trio urcӑ pe scena BJF 2015 cu un repertoriu de compoziţii personale şi cover-uri de jazz, joi, 2 iulie de la ora 7:00PM.

A doua zi de festival aduce în Piaţa George Enescu, primele nume internaţionale. Marcin Wasilewski Trio, una dintre vedetele scenei poloneze de jazz, colaboreazӑ cu saxofonistul suedez Joakim Milder într-un concert care mixeazӑ într-un stil aparte ritmuri clasice cu acorduri contemporane, joi 2 iulie, de la 8:15PM.

Pe 2 iulie, de la ora 9:30PM, câştigӑtor a multiple premii Grammy, trompetistul şi compozitorul din New Orleans, Terence Blanchard, exploreazӑ teritorii noi ale jazzului alӑturi de cea mai recentӑ formaţie a sa, cvintetul The E-Collective.

În ziua de 3 iulie, delectӑrile auditive încep de la ora 7 seara, când Pedro Negrescu Trio urcӑ pe scena din Piaţa George Enescu, iar la ora 8:15PM, Florin Rӑducanu Ensemble propune o cӑlӑtorie surprinzӑtoare în care jazzul balcanic se metamorfozeazӑ subtil de la naiul românesc la culorile afro ale stilului hard bop.

Lizz Wright concerteazӑ la Bucureşti pe 3 iulie, de la ora 9:30PM, pe scena Bucharest Jazz Festival. Între jazz contemporan, neo-soul, neo-folk şi R&B, vocea cântӑreţei americane din Georgia sfideazӑ genurile jazzului şi se lasӑ greu categorizatӑ. Lizz Wright vine în România cu ultimul sӑu album Fellowship, o mixturӑ de ritmuri specifice culturii afro-americane îmbinate cu nişte alegeri care redefinesc stilul gospel.

Premiera suitei „The Elements” pentru cvartet de jazz şi cvartet de viori semnatӑ Cristi Soleanu, câştigӑtorul primei ediţii a Comisionӑrilor Bucharest Jazz Festival – New Jazz Works, va fi prezentatӑ pe 4 iulie în cadrul Bucharest Jazz Festival 2015.
„Comisionările BJF sunt o premieră absolută pentru jazzul românesc și sper să devină o rampă pentru dezlănțuirea creativității muzicienilor români. Aștept cu nerăbdare să ascult prima lucrare născută din Comisionările BJF!”, spune Lucian Ban, curatorul Bucharest Jazz Festival.

Luiza Zan, cea mai în vogӑ cântӑreaţӑ de gen din România, cântӑ alӑturi de Hungarian All Stars în penultima zi de festival, pe 4 iulie, de la ora 8:15PM.

Roy Hargrove, unul dintre mult lӑudaţii “Young Lions” care a devenit un trompetist de referinţӑ în America, la finalul anilor ’80, este prezentat în premieră absolută în România de Bucharest Jazz Festival, în data de 4 iulie, de la 9:30PM.

Doza de jazz românesc este completatӑ de prezenţa pe scena festivalului a uneia dintre cele mai interesante personalitӑţi ale scenei jazzistice româneşti, Liviu Butoi care concerteazӑ alӑturi de The French Connection în ultima zi de BJF, pe 5 iulie, de la ora 8:00PM.

Cele cinci zile bucureştene de jazz culmineazӑ cu o sesiune de cool jazz în interpretarea unuia dintre cei mai particulari saxofonişti alto şi a unuia dintre puţinii artişti care în anii ’50 nu urmau influenţele lui Charlie Parker. Finalul celei de-a patra ediţii a Bucharest Jazz Festival este marcat de concertul legendarului Lee Konitz din data de 5 iulie, ora 9:15PM.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.