Bucharest Rooftops, la workshopul de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot #10
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucharest-rooftops-la-workshopul-de-fotografie-si-explorare-urbana-walk-shoot-10/

Ce aţi spune de o adevărată aventură cu aparatul foto la gât? Având ca temă fotografia de la înălţime, toate şedinţele foto din cadrul Walk & Shoot #10 vor avea loc de la ultimul etaj sau de pe acoperişurile unor clădiri înalte din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2018

Organizatorii asigură accesul în clădiri neaccesibile altfel, cu priveliști ample către zone precum Dorobanți, Pantelimon, Calea Victoriei sau 13 Septembrie.

De partea „shoot” se va ocupa Cornel Lazia, fotograf profesionist pasionat de fotografia de tip portret și de fotografia urbană, fie că explorează și fotografiază orașele la pas, sau de pe acoperișurile clădirilor. De partea „walk” se vor ocupa doi povestitori care îi vor familiariza pe participanți cu zonele fotografiate.

Cum va fi la Walk & Shoot #10?

➣ Workshopul se întinde pe parcursul a două zile – aproximativ 1,5 ore vineri și 12 ore sâmbătă;

➣ Vineri, 23 februarie, workshopul începe la 16.30 la Asmita Gardens cu o sesiune de teorie fotografică ținută de Cornel Lazia și cu o primă ședință foto de la punctul de observație de pe unul din blocurile Asmita Gardens. Ședința se va încheia la ora 18.00;

➣ Sâmbătă, 24 februarie, punctul de întâlnire al participanților este la sediul Walk & Shoot din Bd. Nicolae Bălcescu 23A, la ora 8.00. De acolo vor porni pe traseu;

➣ Toate ședințele foto vor fi de la ultimul etaj sau de pe acoperișurile unor clădiri înalte și neaccesibile altfel publicului;

➣ Se încheie cu o sesiune de selectare și analiză personalizată din partea lui Cornel Lazia și tips&tricks de postprocesare;

Prețul unui workshop este de 600 RON + TVA, iar înscrierile se pot face aici.

De ce Bucharest Rooftops?

Întrucât fotografiatul de pe acoperișuri ca cel al Hotelului JW Marriott a reprezentat un punct culminant al mai multor ediții Walk & Shoot, organizatorii au construit un întreg nou traseu format exclusiv din sesiuni foto de pe acoperișuri sau ultime etaje. Toate clădirile de pe care participanții vor fotografia în cele două zile de workshop au, în primul rând, priveliști spectaculoase la care altfel nu ar avea acces.

La fel cum spune și fotograful Cornel Lazia, cel mai bine fotografia se învață făcând. De aceea, el va fi permanent alături de participanți pentru coordonare, sprijin și feedback constant.

I-aș chema să simtă orașul mai „de departe”, cu o viziune mai detașată. E foarte frumos să simți o metropolă de departe pentru că te detașezi și o vezi cum – hai să zicem așa – cum văd cosmonauții o planetă. E o altă scară.” (Cornel Lazia, într-un interviu acordat recent platformei Merg.în)

Walk & Shoot: Workshop de fotografie și explorare urbană

Aflat la intersecția dintre pasiunea pentru fotografie și cea pentru București, Walk & Shoot este mai mult decât un workshop. Walk & Shoot este o poveste de viață tâlcuită prin lentila aparatului fiecărui participant.

Traseele din cadrul Walk & Shoot au o poveste coerentă, cu un fir epic clar – descoperirea unei zone a Bucureștiului așa cum este ea, cu bune și cu rele: comunități, istorie, frumuseți, probleme și drame de zi cu zi.

Extrem de relevant este impactul social al fiecărui workshop

➢ awareness pe probleme de discriminare etnică, de gen sau sexuală

➢ includerea meșteșugarilor și a persoanelor din comunități dezavantajate în cadrul programului Walk & Shoot

Aproape jumătate din veniturile Walk & Shoot sunt redirecționate către diversele comunități implicate: comunitatea jurnaliștilor, a artiștilor sau cea romă.

Cum se diferențiază Walk & Shoot de alte workshop-uri de fotografie

❯ Narativul se îmbină cu fotografia.

Pe lângă un fotograf coordonator, traseul include ghizi care îi introduc pe participanți în istoria, dar și prezentul zonelor vizitate. Prin intermediul poveștilor, participanții pun mai ușor fotografiile realizate într-un context.

Ghizii Walk &Shoot sunt jurnaliști, istorici sau scriitori precum Andrei Crăciun / Diana Marcu / Alina Vîlcan / Emil Boboescu.

Numărul maxim de participanți este limitat la 12.

Grupele fiind mici, fotograful coordonator devine și pedagog, și sprijin pentru fiecare participant în parte.

Printre fotografii profesioniști care au colaborat cu Walk & Shoot se numără Bogdan Botofei, Alex Axon, Adi Bulboacă.

❯ Ședințele foto au loc în locuri greu accesibile pe cont propriu: zone dezafectate, casele unor persoane din comunități defavorizate, frumuseți locale mai puțin populare, dar și locuri high-class, precum bucătăria unui restaurant de lux.

❯ Persoanele fotografiate sunt și artiști cunoscuți, precum Vasile Mureșan Murivale (pictor), Istvan Teglas (actor), Emil Luca & Aeon Blank (muzicieni).

❯ 90% din workshop este practică: participanții învață să fotografieze cu ajutorul luminii naturale, fie că e vorba de un aparat foto profesional sau un telefon deștept.

❯ Experiențe unice, precum demonstrații de meșteșuguri în centrul capitalei, discuții cu un supraviețuitor al Holocaustului, performance-uri one-time-only ale artiștilor implicați, shooting-uri foto profesioniste (cu model, make-up, hair, styling vestimentar).

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).