Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-capitala-culturala-europeana-proiect-trilogie/

Proiectul “Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului” lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie / Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă, totodată, lansarea în spaţiul cultural al Capitalei a noii platforme transdisciplinare Hanul Gabroveni. Platforma îşi propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieţii socio-culturale a Bucureştiului.

Prima parte a trilogiei – “Memoria Oraşului” – are drept scop alcătuirea unei hărţi cognitiv-afective a Bucureştiului pornind de la imagini fotografice şi secvenţe filmate extrase din colecţii personale şi fonduri documentare, la care locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe cu propriile mărturii fotografice şi istorii subiective ce surprind dinamica vieţii bucureştene. Sunt invitaţi să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii şi secvenţe filmate, atât cei care trăiesc în oraş, cât şi cei care lucrează cu oraşul.bucuresti

Rezultatul acestui efort colectiv şi participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziţii care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor oraşului Bucureşti, dintr-o dublă perspectivă: cea a oraşului real – cu acţiuni sociale şi tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice şi cu boema sa artistică – şi cea a oraşului rememorat – aşa cum trăieşte el în amintirile celor care îl locuiesc.

Acest proiect lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

În anul 2021, există oportunitatea ca numele Bucureştiului să se alăture listei lungi de oraşe din diverse state europene ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Competiția naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de Bucureşti, oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila şi Braşov.

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul.

Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe bucuresticu 6 ani înainte şi este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraş prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural şi pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulţi ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

Centrul Cultural ArCuB a fost desemnat de Primăria Municipiului Bucureşti să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii oraşului Bucureşti.

Foto: Bucuresti – wikipedia

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.