Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-capitala-culturala-europeana-proiect-trilogie/

Proiectul “Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului” lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2015

Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie / Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă, totodată, lansarea în spaţiul cultural al Capitalei a noii platforme transdisciplinare Hanul Gabroveni. Platforma îşi propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieţii socio-culturale a Bucureştiului.

Prima parte a trilogiei – “Memoria Oraşului” – are drept scop alcătuirea unei hărţi cognitiv-afective a Bucureştiului pornind de la imagini fotografice şi secvenţe filmate extrase din colecţii personale şi fonduri documentare, la care locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe cu propriile mărturii fotografice şi istorii subiective ce surprind dinamica vieţii bucureştene. Sunt invitaţi să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii şi secvenţe filmate, atât cei care trăiesc în oraş, cât şi cei care lucrează cu oraşul.bucuresti

Rezultatul acestui efort colectiv şi participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziţii care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor oraşului Bucureşti, dintr-o dublă perspectivă: cea a oraşului real – cu acţiuni sociale şi tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice şi cu boema sa artistică – şi cea a oraşului rememorat – aşa cum trăieşte el în amintirile celor care îl locuiesc.

Acest proiect lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

În anul 2021, există oportunitatea ca numele Bucureştiului să se alăture listei lungi de oraşe din diverse state europene ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Competiția naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de Bucureşti, oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila şi Braşov.

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul.

Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe bucuresticu 6 ani înainte şi este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraş prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural şi pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulţi ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

Centrul Cultural ArCuB a fost desemnat de Primăria Municipiului Bucureşti să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii oraşului Bucureşti.

Foto: Bucuresti – wikipedia

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

Pagina 1 din 5812345...102030...Ultima »