Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-capitala-culturala-europeana-proiect-trilogie/

Proiectul “Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului” lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

Un articol de Petre Ivan|19 Martie 2015

Bucuresti, Capitală culturală europeană – proiect trilogie / Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă, totodată, lansarea în spaţiul cultural al Capitalei a noii platforme transdisciplinare Hanul Gabroveni. Platforma îşi propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieţii socio-culturale a Bucureştiului.

Prima parte a trilogiei – “Memoria Oraşului” – are drept scop alcătuirea unei hărţi cognitiv-afective a Bucureştiului pornind de la imagini fotografice şi secvenţe filmate extrase din colecţii personale şi fonduri documentare, la care locuitorii oraşului sunt invitaţi să participe cu propriile mărturii fotografice şi istorii subiective ce surprind dinamica vieţii bucureştene. Sunt invitaţi să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii şi secvenţe filmate, atât cei care trăiesc în oraş, cât şi cei care lucrează cu oraşul.bucuresti

Rezultatul acestui efort colectiv şi participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziţii care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor oraşului Bucureşti, dintr-o dublă perspectivă: cea a oraşului real – cu acţiuni sociale şi tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice şi cu boema sa artistică – şi cea a oraşului rememorat – aşa cum trăieşte el în amintirile celor care îl locuiesc.

Acest proiect lansează candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

În anul 2021, există oportunitatea ca numele Bucureştiului să se alăture listei lungi de oraşe din diverse state europene ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Competiția naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de Bucureşti, oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila şi Braşov.

Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul.

Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe bucuresticu 6 ani înainte şi este văzut ca un proces de transformare reală a unui oraş prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural şi pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de mulţi ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.

Centrul Cultural ArCuB a fost desemnat de Primăria Municipiului Bucureşti să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii oraşului Bucureşti.

Foto: Bucuresti – wikipedia

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

Page 1 of 5012345...102030...Last »