Bucureştiul Creativ, premiera festivalului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-creativ-premiera-festivalului-enescu/

Premieră prin Bucureştiul Creativ, zilele acestea la Festivalul George Enescu. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate şi participare – Bucureştiul Creativ reinventează locaţii cheie din Capitală prin artă.

Un articol de Andrada Văsii|2 septembrie 2013

Bucureștiul Creativ, premiera festivalului Enescuare loc zilele acestea în Bucureşti. Pornind de la valorile artistice în care credea compozitorul român – creativitate, generozitate și participare – Bucureștiul Creativ reinventează locuri-cheie din Capitală. prin artă.

O premieră prin Bucureștiul Creativ, deoarece Palatul de Justiție devine sală de concert; Biblioteca Centrală Universitară deschide o Stradă de Carte; o instalație de viori a unei artiste contemporane este expusă în fața Spitalului Colțea. Acestea sunt doar câteva exemple pentru cum se transformă orașul în premieră prin Bucureștiul creativ, aflat sub magia Festivalului Enescu.

Premiera festivalului Enescu, la ediția 2013  (1-28 septembrie), aduce orașul într-un spațiu magic, al creativității și valorii, al muzicii și al artei urbane. Este pentru prima dată când acest eveniment cultural internațional capătă o asemenea dimensiune, prin intermediul conceptului de Bucureștiul Creativ, o olimpiadă culturală care se desfășoară în același timp cu Festivalul, în spații publice importante din Capitală, reunind peste 30 de proiecte, expoziții, instalații și happening cu intrarea liberă.

Bucureştiul Creativ, posibil cu ajutorul ONG-urilor

Apelul de proiecte pentru Bucureștiul Creativ a fost lansat pe 30 iunie și a fost deschis până pe 25 iulie, iar proiectele selectate acoperă o paletă largă, din toate sferele publice, toate sprijinind premiera festivalului Enescu: artiști independenți, ONG-uri, companii, dar și mari instituții ale statului.

Bucureştiul creativ dezvoltă spațiile obișnuite, acestea devenind lăcaşe de cultură. Palatul de Justiție ajunge sală de concert într-un eveniment extraordinar, susținut de Ministerul Justiției și oferit pentru practicanții meseriilor juridice: recitalul unora dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, trio-ul Pinchas Zukerman, Amanda Forsyth și Angela Cheng.

Bucureştiul Creativ

Biblioteca Centrală Universitară, parte din premiera festivalului Enescu, propune iubitorilor de cultură Strada de C’Arte: Strada Boteanu se transformă într-o zonă pietonală, găzduind cel mai mare târg de carte în aer liber din București.

VIDEO Festivalul Internaţional „George Enescu“ vă provoacă să reinventaţi Bucureştiul!

18 viori de sticlă, ajung în premieră prin Bucureștiul Creativ, suspendate și oferă un concert inedit în Piaţa Colţea, unde cântă, în ritmul lor, în bătaia vântului. Proiectul artistei Iulia Năstase, absolventă a Facultății de Arte din București, este o instalație de viori din sticlă, un splendid „concert vizual”.

Bucureştiul Creativ dispune de spații cheie

Bucureștiul Creativ cuprinde mai multe spații-concept, printre care Grădina Festivalului. În spațiile verzi din jurul principalelor săli de concerte – Ateneul Român și Sala Mare a Palatului – sunt expuse lucrări de artă ale tinerilor artiști, selectați în cadrul Bienalelor de Artă și Design ale Festivalului. Piața festivalului găzduieşte, în premieră prin Bucureștiul Creativ, concerte în aer liber, evenimente muzicale, expoziţii.

Orașul Festivalului este locul care adună proiectele din premiera festivalului Enescu prin Bucureştiul Creativ, obiecte de artă urbană, evenimente culturale și acoperă spații precum: Piața Colțea, Calea Victoriei, Centrul Vechi. În mai multe locații partenere din Centrul Vechi veți putea să găsiți, o altă componentă specifică pentru premiera festivalului Enescu, Ziarul Festivalului, distribuit în fiecare zi.

Foto credit: Pinchas Zukerman, „Marote” la Victoria Art Center

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

 

 

 

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.