„Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri” , expoziţie de pictură la Teatrul „Constantin Tănase”
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucurestiul-de-azi-micul-paris-de-ieri-expozitie-de-pictura-la-teatrul-constantin-tanase/

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

Un articol de Petre Ivan|22 ianuarie 2018

Vernisajul, care va avea loc în foaierul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, este integrabil în programul Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi România la Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene (2018 – 2019).

Vor fi prezente personalităţi din lumea cultural-artistică, a teatrului şi filmului, a artelor vizuale şi a fotografiei, critici literari şi de artă, istorici, arhitecţi.

La vernisaj vor participa orchestra Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dirijor Dan Dimitriu, All’s Choir, care va prezenta un fragment din spectacolul „La Paris, Monşer!” (cu: soprana Mădălina Constantin, baritonul Adrian Strezea, actorii Anfisa Fugaru, Ligia Necula, Alin Horia Mânzat; la pian, Gabi Stănescu), precum şi actriţa Veronica Gheorghe, care va prezenta „De la Minulescu la Cărtărescu” (recital de poezie inspirată de Bucureştii de altădată şi din prezent).

Una dintre picturile lui Zoltan Lörencz, care va fi prezentată în expoziţie, este dedicată Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” de pe Calea Victoriei, un reper în viaţa culturală a Bucureştilor. Pictura va fi oferită teatrului, care va aniversa anul viitor 100 de ani.

Proiectul „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri” constă într-o înregistrare şi redare a unor instantanee din Bucureştii de azi, având ca teme şi subiecte principale clădiri şi locuri care readuc în memorie Bucureştii primei jumătăţi de secol XX.

Zoltan Lörencz este unul dintre artiştii plastici promovaţi de Fundaţia Dignitas în programul său permanent de susţinere a artei contemporane româneşti. Aceasta i-a organizat în 2017 expoziţia de pictură „Lucid Dreams” la Art Gallery (Muzeul de Artă) din Balcic, Bulgaria.

Bistro Ciresica – Zoltan Lorencz

Calea Victoriei – Zoltan Lörencz

Muzeul National de Istorie al Romaniei – _Zoltan Lorencz

Foto: Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri, expoziţie de pictură – facebook

 

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.