Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete
https://www.ziarulmetropolis.ro/bukfeszt-incepe-cu-tragedia-omului-regia-silviu-purcarete/

Primul festival BukFeszt se va desfăşura în perioada 6-13 iunie 2022 şi este organizat de către Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN, în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală. Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducţia Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admiraţi creatori de teatru contemporani.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Spectacolul Teatrului Maghiar din Timișoara, prezentat până acum la prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare,  deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nu foarte) îndepărtat, distopic, și este inspirat de o capodoperă a literaturii maghiare, Tragedia omului de Madách Imre , dramatizată de Visky András. Montarea timișoreană a regizorului Silviu Purcărete va fi prezentată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 6 iunie 2022, de la ora 20. Biletele pentru Tragedia omului sunt disponibile la Agenția Operei Naționale București și online: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=30931.

Marți, 7 iunie 2022, de la ora 17, la Teatrul Odeon din București va avea loc lansarea cărții Tragedia Omului, volum editat de Visky András. Cartea documentează punerea în scenă a superproducției timișorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – considerat un Faust maghiar clasic – și cuprinde, alături de jurnalul de repetiții detaliat al dramaturgului Visky András, desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, prezentate public pentru prima dată.

În zilele care urmează, publicul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti binecunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului pentru copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză. Biletele se găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.