Bukfeszt începe cu Tragedia omului, regia Silviu Purcărete
https://www.ziarulmetropolis.ro/bukfeszt-incepe-cu-tragedia-omului-regia-silviu-purcarete/

Primul festival BukFeszt se va desfăşura în perioada 6-13 iunie 2022 şi este organizat de către Asociaţia Uniunea Teatrelor Maghiare – MASZIN, în parteneriat cu UNITER, şi găzduit de Teatrul Odeon şi de Opera Naţională Română din Capitală. Şirul evenimentelor va fi deschis de superproducţia Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Tragedia omului, al celebrului regizor Silviu Purcărete, unul dintre cei mai admiraţi creatori de teatru contemporani.

Un articol de Petre Ivan|6 iunie 2022

Spectacolul Teatrului Maghiar din Timișoara, prezentat până acum la prestigioase festivaluri internaționale din ţară şi de peste hotare,  deconstruiește şi recompune istoria umanității, de la Geneză până la un viitor (nu foarte) îndepărtat, distopic, și este inspirat de o capodoperă a literaturii maghiare, Tragedia omului de Madách Imre , dramatizată de Visky András. Montarea timișoreană a regizorului Silviu Purcărete va fi prezentată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în 6 iunie 2022, de la ora 20. Biletele pentru Tragedia omului sunt disponibile la Agenția Operei Naționale București și online: https://tickets.operanb.ro/event.php?id=30931.

Marți, 7 iunie 2022, de la ora 17, la Teatrul Odeon din București va avea loc lansarea cărții Tragedia Omului, volum editat de Visky András. Cartea documentează punerea în scenă a superproducției timișorene bazate pe poemul dramatic Tragedia omului – considerat un Faust maghiar clasic – și cuprinde, alături de jurnalul de repetiții detaliat al dramaturgului Visky András, desenele și schițele legendare ale lui Silviu Purcărete din timpul repetițiilor, prezentate public pentru prima dată.

În zilele care urmează, publicul din Capitală va avea şansa de a viziona încă opt spectacole, prezentate pe scenele Teatrului Odeon de trupele teatrelor de limba maghiară din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Toate spectacolele selectate în programul BukFeszt-ului sunt vectori de sens estetic ai direcţiilor artistice ale teatrelor de limba maghiară din ţară, o direcţie proaspătă, tânără, europeană, marcată de nume ale unor regizori precum Sardar Tagirovsky, Vladimir Anton, Gyorfi Csaba, Botos Balint.

Organizatorii îi aşteaptă şi pe cei mici la trei spectacole de copii la Sala Studio a Teatrului Odeon. Toate cele trei spectacole oferite publicului tânăr prezintă teme şi poveşti binecunoscute, dar montate în diferite stiluri ale teatrului pentru copii, de la marionete şi păpuşi uriașe, până la pantonimă.

Toate spectacolele prezentate în cadrul festivalului sunt traduse în limba română, iar spectacolul Tragedia omului este tradus şi în limba engleză. Biletele se găsesc la agențiile de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Operei Naţionale din Bucureşti.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.