Bulgakov, Sharon Stone, Gloria Gaynor – 10 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/bulgakov-sharon-stone-si-gloria-gaynor-10-martie-in-cultura/

Într-o zi de 10 martie înceta din viaţă prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Bulgakov. Pentru a deveni scriitor, Bulgakov a renunţat la cariera de medic. La 8 ani de la luarea acestei decizii, scriitorul a început să lucreze la romanul Maestrul şi Margareta, sub titlul Inginerul cu copite.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2016

Trăieşte o adevărată dramă după ce, începând cu anul 1929 nu i se mai publică nici o carte și nu i se mai joacă nici o piesă. Trăind la limita supraviețuirii, Bulgakov se vede nevoit să-i trimită lui Stalin o petiție. După trei săptămâni primește un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia este reangajat la teatru. Scrierile lui rămân însă tot nepublicate.

În ultimul deceniu al vieții scrie cu frenezie, temându-se că nu-şi va termina romanul. La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare în locuința sa. Ultimele corecturi la Maestrul și Margareta le face în 1940, pe patul de moarte, orb, dictându-i celei de a treia soţii (modelul Margaretei), până în ultima zi a vieții sale, modificările romanului.

Tot într-o zi de 10 martie:

1702 – A apărut (până în 1735), la Londra, primul cotidian englez, „Daily Courant”

1788 – S-a născut Joseph von Eisendorff, scriitor german (m. 26 februarie 1857)Bulgakov

1876 – Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.

1911 – A  fost adoptată ora Meridianului Greenwich în toate ţările Europei. Meridianul Greenwich este linia imaginara care uneste nordul cu sudul Terrei şi care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie).

1920 – S-a născut Traian Lalescu, poet de descendenţă simbolistă (fiul matematicianului Traian Lalescu)(m. 15 octombrie 1976)

1921 – S-a născut Arta Florescu, soprană şi profesoară de muzică (m. 6 iulie 1998).

1936 – A încetat din viaţă Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar. (n. 23 mai 1871).

1956 – Julie Andrews apare pentru prima dată la televizor, la vârsta de 19 ani, în filmul “High Tor”, alături de Bing Crosby şi Nancy Olson. În 1965 a interpretat un rol memorabil în filmul „Sunetul muzicii”. Actriţa britanică a câştigat premiul Oscar pentru rolul din „Mary Poppins” (1964), dar şi alte premii importante – BAFTA, Emmy si Grammy şi-o amintesc, cu siguranta. In 2001, Julie Andrews a revenit pe ecrane in filmul “Princess Diaries” şi in filmul de animatie “Shrek”.

1958 – S-a născut actrița americanăS haron Stone. Cariera ei a început în anii ’80, cu rolul din filmul „Stardust Memories” în regia lui Woody Allen. Au urmat apoi roluri de femeie frumoasă în”Police Academy 4″, „Action Jackson” sau „Total Recall”, în care a jucat alături de Arnold Schwarzenegger. A devenit renumită în 1992 graţie filmului Basic Instinct, pentru care a fost nominalizată pentru premiul Globul de Aur. Pentru rolul din Casino a fost premiată cu Globul de Aur și nominalizată la Oscar.

1964 – Paul Simon şi Art Garfunkel au înregistrat “The Sounds of Silence”. Piesa a fost compusă în februarie 1964 de către Paul Simon şi a fost inspirată de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, eveniment petrecut în noiembrie 1963.

1968 – S-a născut Cesonia Postelnicu, actriță româncă

1979 – Gloria Gaynor, considerată mult timp regina muzicii disco (inainte de a-i ceda coroana Donnei Summer), înregistrează cel mai mare succes din cariera sa cu „I Will Survive”. Hitul rămâne timp de trei săptămâni pe prima poziţie a clasamentelor muzicale şi ii aduce cântăreţei discul de platină.

1993 – Regizorul român Dan Piţa a primit distincţia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite în domeniul culturii, din partea guvernului francez.

2002 – A încetat din viaţă inginerul german Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului

2004 – A încetat din viaţă poetul Mihai Ursachi. A fost deţinut politic în anii 60, fiind un adversar declarat al regimului totalitarist din România (n.17 februarie 1941).

2006 – Informaticienii de la institutul german Fraunhofer au prezentat, la târgul CeBit de la Hanovra, un prototip de calculator care poate citi gândurile persoanei aflate în faţa sa, transformându-le în fraze care apar apoi pe un monitor

2007 – A şasea brăţară dacică, reperată de statul român într-o galerie de arte din New York, a fost cumpărată contra sumei de 42.500 de dolari printr-o firmă de intermediari

Foto cu Bulgakov, Sharon Stone – wikipedia, cinemagia

05
/03
/19

Keith Flint, solistul trupei Prodigy, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit mort luni dimineață, în casa sa din Essex, cel mai probabil fiind vorba despre o sinucidere. „Suntem șocați și extrem de triști să vă anunțăm că fratele și cel mai bun prieten al nostru, Keith Flint a încetat din viață. A fost un pioner și o adevărată legendă a muzicii. Cu toții îi vom simți lipsa”, au transmis membrii trupei The Prodigy.

04
/03
/19

În urmă cu 42 de ani, într-o seară liniștită de 4 martie, un cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter, produs la 110 kilometri adâncime în Vrancea, punea la pământ 35.000 de locuinţe şi curma viața a aproximativ 1.600 de oameni.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!