Bulina roşie a Nottara-ului, transformată în recuzită
https://www.ziarulmetropolis.ro/bulina-rosie-a-nottara-ului-transformata-in-recuzita/

Pe 15 octombrie, la împlinirea a exact 70 de ani de la inaugurarea sălilor de teatru din Bd. Magheru 20, a fost dată jos bulina roşie de pe imobilul care le găzduieşte. Gestul simbolic a avut loc în cadrul evenimentului stradal FESTnuntă cu surprize din Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2016

La ora 17:30, în aplauzele angajaţilor şi ale trecătorilor, a fost adusă scara, iar un pompier a înlăturat bulina de pe faţada imobilului. Au urmat tunuri de confetti, şampanie şi multă bucurie pentru personalului teatrului, sătul de turneul extenunat din ultimul an şi de nesiguranţa zilei de mâine.

Scoaterea bulinei este un gest simbolic, ce reprezintă eliberarea Teatrului Nottara de sub puterea ei. Puteam să facem acest lucru de când am primit rezultatul expertizei, dar am vrut să fie totul oficial, să apară mai întâi declasificarea pe site-ul Primăriei, iar acest lucru s-a întâmplat de curând. Aşa că această zi, în care se împlinesc 70 de ani de când acestă clădire, construită cu mult simţ de răspundere de către inginerul Liviu Ciulley, aşa cum ar face orice tată pentru fiul său, a fost momentul perfect, mai ales că se suprapunea şi cu evenimentul nostru stradal din festival. Le mulţumim celor care au revenit deja în sălile noastre şi le reamintim tuturor că mai este o săptămână din FEST(IN) pe Bulevard, o ocazia rară pentru bucureşteni să vadă producţii importante din ţară sau din străinătate.  – Marinela Ţepuş, Managerul Teatrului Nottara.

După două decenii în care a jucat principalul rol negativ în povestea Teatrului Nottara, speriindu-i spectatorii, făcând ca numele instituţiei să apară în presă după fiecare cutremur, ca exemplu de clădire care stă să se prăbuşească şi, în cele din urmă, alungându-l din propria casă, bulina a fost retrogradată la rolul de simplu figurant în decorul spectacolui, „Familie de artişti” de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, regia: Alexander Hausvater.

Spectacolul, devenit manifestul Teatrului Nottara în perioada exilului, vorbeşte despre o familie de artişti care este obligată să părăsească propriul cămin, transformat într-un templu al artelor, pentru a fi demolat şi a face loc „progresului”.

Pe decorul semnat de Carmencita Borjboiu, care ilustrează o casă în ruine, bulina se încadrează perfect şi este o formă de reamintire, pentru toată lumea, a situaţiei în care s-a aflat, pe nedrept, Teatrul Nottara timp de douăzeci de ani, dar şi a faptului că trebuie luate măsuri în viitorul apropiat, pentru ca problema riscului seismic să nu revină, de data aceasta, justificat, iar instituţia să se afle din nou în situaţia din ultimul an.

Nottara nottara

Foto: Nottara – nottara.ro

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!