Bull, spectacol și dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă
https://www.ziarulmetropolis.ro/bull-spectacol-si-dezbatere-despre-fenomenul-de-bullying-la-locul-de-munca/

Asociaţia Culturală Arkadia, având ca partener strategic POINT Bucureşti, are deosebita plăcere de a vă invita la premiera şi primele reprezentaţii ale spectacolului „Bull” de Mike Bartlett, în zilele de 7, 8, 9şi 15noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10). Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervareşi vor fi urmate de discuţii cu publicul.

Un articol de Petre Ivan|2 Noiembrie 2017

Din dorința ca spectacolul să ajungă și la o comunitate reprezentativă și specifică, în urma unui parteneriat, organizăm și două reprezentații la sediul Ringier pentru angajații companiei, urmate de feedback al publicului țintă, pe data de 13 noiembrie (Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, Iride Business Park, Corp B2B, București).

În acest mod, dorim să facilităm accesul la un produs cultural relevant social, nu doar ca divertisment, ci și ca modalitate ludică de conștientizare. Faptul că există în București cartiere „dedicate” clădirilor de birouri, unde oferta culturală nu este accesibilă, face din aceste reprezentații o adevărată provocare.

Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă și prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puși în fața unei restructurări de personal, ajung să îl hărțuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societății de astăzi. Tonul cinic, dar și extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic, sarcastic și asupra lumii corporatiștilor în plină criză existențială. Spectacolul începe ușor, cu mici tachinări între Isobel, Tony și Thomas, însă, pe măsură cepovestea înaintează, relația dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. De cele mai multe ori, acesta nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționeaza unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în cartiere, în familie, în mass-media, etc. Conform unui studiu al Universității din Phoenix, 75% din respondenți declară că s-au confruntat cu bullying-ul la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. În spațiul românesc, statisticile sunt încă neclare, tocmai din cauza tăcerii legate de subiect.

”Spectacolul își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar și să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât și prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăși diferite tipuri de interacțiune la locul de muncă, sub protecția anonimatului. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil și depășit între “artiști” si “corporatiști”, ambii termeni folosiți peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă.”, declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull.

Din distribuția spectacolului “Bull”, în regia Elenei Morar, fac parte actorii Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț, conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vișănescu, video și afiș concepute de Ana Cârlan.

###

Mike Bartlett, una dintre vocile puternice ale dramaturgiei contemporane (Cock, Love, love, love, 13, Game, Wild, An Intervention, Contractions, Artefacts etc.), este cunoscut deja publicului românesc,  piesele lui obținând numeroase premii (Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă nouă,Critics’ Circle Theatre Award for Best New Play).

La doar 37 de ani, Mike Bartlett se poate lăuda cu o nominalizare la premiile BAFTA, dar și cu realizarea unor seriale cunoscuteprecum Doctor Foster sau controversatulRegele Carol al III lea (teleplay). În prezent, colaboreazăcu teatre celebre din Marea Britanie, dar și cu televiziuni precum BBC sau ITV.

Asociația Culturală Arkadia, înființată în 2013,are ca misiune crearea și promovarea valorii culturale exprimate concret. Prin acțiunile noastre ne dorim să contribuim la răspândirea cunoașterii, la dezvoltarea unor valori artistice create în special de către tineri, să promovăm idei culturale și științifice care să contureze o percepție asupra lumii bazată pe creativitate și afirmare culturală regăsind, astfel, excelența.

În iulie 2014 a avut loc prima ediție a festivalului de film Arkadia Shortfest, desfășurat într-o hală industrială funcțională, anual. Festivalul s-a aflat anul acesta la a patra ediție.

În cadrul festivalului, am transformat spațiul uzinei în cinematograf și galerie expozițională pentru grafică și fotografie industrială. Tema principală e orașul contemporan, cu tot ce presupune el: aglomerare, industrializare, mecanizare, urbanism, schimbare, arhitectură, dezvoltare.

Pe lângă Arkadia ShortFest și alte evenimente din zone cultural-artistice diferite (expoziții de artă plastică și fotografie, tabere de arheologie), aceasta este prima incursiune Arkadia ca organizator în lumea artelor live, domeniu pe care ne propunem să îl explorăm.

Foto: Bull – facebook

17
/01
/19

TURISM CULTURAL. Iordania e cu mult mai mult decât deșertul Wadi Rum și Petra, minunea din deșert, binecunoscute de altfel călătorilor români. Vă propunem altceva.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

16
/01
/19

Seară specială la Teatrelli, cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

15
/01
/19

Incluse în proiectul Viitorului Memoriei, o platformă dedicată memoriei Holocaustului în România, filmele documentare realizate, fără patos, de Olga Ștefan înregistrează mărturiile prețioase ale mai multor supraviețuitori ai persecuțiilor împotriva evreilor. O formă de amintire necesară și inevitabil fragmentată.

15
/01
/19

După cum veți afla de pe această pagină, sunt un băiețel de doi ani, diagnosticat după Crăciun cu neuroblastom* (cancer – cu metastaze multiple). Știu că asta sună un pic înfricoșător, dar câtă vreme există speranțe, rămân încrezător. Iată, am reușit și o rimă, mi se mai întâmplă...

15
/01
/19

Opera Națională București prezintă joi, 17 ianuarie, începând cu ora 18:30 spectacolul „Faust” de Charles Gounod. Regia poartă semnătura lui Alexandru Tocilescu, scenografia a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, coregrafia de către Alexa Mezincescu, iar mișcarea scenic de către Roxana Colceag. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare.

14
/01
/19

Spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp”, în regia lui Toma Dănilă, după un text de Samuel Beckett, se joacă la Unteatru. În spectacol apare un singur actor: Constantin Cojocaru.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.

Page 1 of 76912345...102030...Last »