(burn)OUT și Recovery. Cercetare performativă despre epuizare și recuperare
https://www.ziarulmetropolis.ro/burnout-si-recovery-cercetare-performativa-despre-epuizare-si-recuperare/

Artistele Alina Uşurelu, Andreea Novac şi Irina Marinescu, fondatoarele Developing Art, lansează două proiecte în tandem pe tema epuizării şi a recuperării după epuizare: (burn)OUT şi Recovery au loc din martie până în septembrie 2022 în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Socolari şi Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|21 martie 2022

Artistele colaborează cu psihologi, sociologi, artiști și cu publicul pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică, expertiza invitaților și experiențele personale, în contextul în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută, nu doar în sectorul cultural independent.

„Epuizarea se manifestă și în relațiile personale și, în primul rând, în corpurile noastre, nu doar în cultura muncii”, spune Irina Marinescu, coregrafă, dansatoare și una dintre inițiatoarele proiectului. Ea adaugă: „În cele două proiecte vreau să pun în relație trei concepte: munca, energia, emoțiile. Mă voi uita la ce înseamnă experiențele de lucru, tipul de energie pe care îl investim sau îl primim din activitățile pe care le facem și percepția și manifestarea emoțiilor în corp. Mă raportez la muncă din punct de vedere al energiei investite și al felului în care poate fi sintetizat în mișcare și relațional această energie – în mod principal în relație cu ceea ce simțim. Spectrul emoțional este, în general, ceea ce mă preocupă în activitatea mea ca artistă și în contextele pe care le propun publicului, pe care îl invit să contribuie cu experiențele personale”, concluzionează Marinescu. Ea se află în aceste zile la Timișoara, în cadrul rezidenței găzduite de Unfold Motion, în cadrul căreia artista cercetează, experimentează și dialoghează cu publicul, asistată de partenera sa de proiect, psiho-terapeuta Mihaela Vechiu.

Fenomenul burnout merită o analiză extinsă, mai ales în contextul în care epuizarea a devenit parte integrantă și este tolerată în practicile sociale contemporane. Cercetarea despre epuizare pe care o propune Andreea Novac abordează conceptul la intersecția dintre personal și social. Din această perspectivă, miza cercetării performative stă în a problematiza în jurul practicilor sociale în care fenomenul burnout se manifestă, în conștientizarea efectelor sale la scară largă și în valorificarea unor poziționări critice în legătură cu acest fenomen. În cadrul proiectului Recovery, în tandem cu socioloaga Fidelie Kalambayi, Andreea Novac va cerceta modalități de recuperare, din perspectivă relațională și socială. Rezidența sa se va structura în jurul câtorva direcții ce problematizează experiența socială a epuizării și recuperării, procesele personale și relaționale afectate, instrumentele folosite pentru a îmbunătăți calitatea relațiilor sociale, acțiunile individuale în sensul recuperării care ar putea avea ecou în social.

Alina Ușurelu declară: „În cele două proiecte îmi procesez propria tranziţie către o conştientizare mult mai profundă a emoţiilor, a felului în care mă raportez la mediul profesional şi încerc să schimb lucruri în rutina zilnică şi în felul în care mă privesc pe mine şi ca om, şi ca artist. M-am bucurat foarte tare să pot contribui cu Andreea şi Irina împreună cu care am conceput cele două proiecte. Mă bucur că suntem împreună în acest proces, pentru prima dată din 2017, de când am înfiinţat asociaţia.” Alina Ușurelu va lucra cu medicul Roxana Negureanu, pentru a afla cum se simte corpul în epuizare, și cu Gabriela Gonçalves, o artistă portugheză cu un background similar, împreună cu care va dezvolta un atelier de autoportret care porneşte de la practici corporale şi un scor performativ pentru cei interesați de-a intra într-o relaţie conştientă cu mediul natural.

Alina Ușurelu: „Artistă multimedia. Folosesc imaginea, corpul şi vocea ca să deschid uşi către lumi nevăzute. Îmi caut mereu aparatul de fotografiat în vise atunci când descopăr imagini pe care vreau să mi le amintesc şi îmi place să estompez graniţele dintre medii. Am descoperit un eu pe care o cheamă EZA. Îmi ascult intuiţia şi cred în magie.”

Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ. Este una dintre membrele fondatoare ale Asociației Developing Art și colaborează constant cu artiști și structuri independente pentru a susține și dezvolta proiecte în domeniul dansului contemporan și artelor performative.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului București, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă.

19 și 26 martie, Timișoara, (burn)OUT: Atelier de dans contemporan & prezentare I Rezidență artistică Irina Marinescu

Proiecte ale Asociaţiei Developing Art, „(burn)OUT” și „Recovery” sunt co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional”. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal, Teatrul Basca

Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.