Câștigătorii Globurilor de Aur 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/c%c3%a2%c8%99tig%c4%83torii-globurilor-de-aur-2020/

Iată lista completă a filmelor premiate la cea de-a 77-a ediţie a Globurilor de Aur, eveniment organizat de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), la Los Angeles.

Un articol de Petre Ivan|6 ianuarie 2020

TELEVIZIUNE

Cel mai bun serial dramă: “Succession”
Cel mai bun serial comedie: “Fleabag”
Cel mai bun film TV/cea mai bună miniserie TV: “Chernobyl”
Cel mai bun actor într-un serial TV dramă: Brian Cox, “Succession”
Cea mai bună actriţă într-un serial TV dramă: Olivia Colman, “The Crown”
Cel mai bun actor într-un serial de comedie: Rami Yousef, “Rami”
Cea mai bună actriţă în serial de comedie: Phoebe Waller-Bridge, “Fleabag”
Cel mai bun actor în miniserie sau film TV: Russell Crowe, “The Loudest Voice”
Cea mai bună actriţă în miniserie sau film TV: Michelle Williams, “Fosse/Verdon”
Cel mai bun rol secundar masculin în serial, miniserie sau film TV: Stellan Skarsgård, “Chernobyl”
Cel mai bun rol secundar feminin în serial, miniserie sau film TV: Patricia Arquette, “The Act”

CINEMA

Cel mai bun film dramă: “1917”, de Sam Mendes
Cel mai bun film comedie sau musical: “Once Upon a Time in Hollywood”
Cel mai bun regizor: Sam Mendes, “1917”
Cel mai bun actor în film dramă: Joaquin Phoenix, “Joker”
Cea mai bună actriţă în film dramă: Renee Zellweger, “Judy”
Cel mai bun actor în musical sau comedie: Taron Egerton (“Rocketman”)
Cea mai bună actriţă în musical sau comedie: Awkwafina, “The Farewell”
Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Pitt, “Once Upon A Time In Hollywood”
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Laura Dern, “Marriage Story”
Cel mai bun scenariu: “Once Upon A Time In Hollywood”
Cea mai bună coloană sonoră: Hildur Guðnadóttir, pentru “Joker”
Cel mai bun cântec: Elton John şi Bernie Taupin, pentru “I’m Gonna Love Me Again” – “Rocketman”
Cel mai bun lungmetraj animat: “Missing Link”
Cel mai bun film într-o limbă străină: “Parasite”, de Bong Joon-Ho

 

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.