Cafeneaua de stiinta – Fizicienii marilor idei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cafeneaua-de-stiinta-fizicienii-marilor-idei/

Fizica marilor concepte, fizicienii marilor idei. De la idee la confirmare experimentala. Aceasta va fi tema primei ediţii din 2014 a emisiunii Cafeneaua de stiinta (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din 6 ianuarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2014

Fizica marilor concepte, fizicienii marilor idei. De la idee la confirmare experimentala. Aceasta  va fi tema  primei ediţii din 2014 a emisiunii Cafeneaua de stiinta (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din 6 ianuarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural.

O ediţie care se vrea o poveste despre mari fizicieni ai lumii – Richard Feynman, Peter Higgs, Francois Englert, ca să menţionăm câteva dintre numele mari – dar şi despre majorele lor contribuţii în fizică.

O ediţie al cărei „pretext” este Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru descoperirea bozonului Higgs, „particula lui Dumnezeu” cum, inspirat, a numit-o un ziarist.

Cafeneaua de stiinta

O ediţie în care vom vorbi şi despre supercalculatoarele cuantice pe care cercetările premiului Nobel pentru fizică pe anul 2012 par să le promită dar, de fapt, o ediţie în care “eroii” sunt fizica şi conceptele importante ale ultimilor ani şi fizicienii care le-au generat.

În fine, o ediţie – ca o poveste, cum spuneam – despre unde suntem şi ce va fi în fizica anilor ce vor veni.

Această poveste a fizicii marilor concepte şi a marilor fizicieni este spusă împreună cu invitaţii emisiunii,

Călin Alexa, Radu Ionicioiu şi Florin Spineanu, toţi trei fizicieni, doctori în fizică la Institutul pentru fizică şi inginerie nucleară “Horia Hulubei” de pe Platforma Măgurele şi Vlad Zografi, dr. în fizică, editor de carte de ştiinţă la Editura Humanitas.

Realizator şi moderator: Corina Negrea.

Primei ediţie din 2014 a “Cafenelei de ştiinţă” va transmisă în direct la Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, luni, 6 ianuarie, între orele 19.00 şi 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Foto: Cafeneaua de stiinta și “particula lui Dumnezeu” – Cafeneaua de stiinta

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.