Cafeneaua de stiinta – Fizicienii marilor idei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cafeneaua-de-stiinta-fizicienii-marilor-idei/

Fizica marilor concepte, fizicienii marilor idei. De la idee la confirmare experimentala. Aceasta va fi tema primei ediţii din 2014 a emisiunii Cafeneaua de stiinta (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din 6 ianuarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2014

Fizica marilor concepte, fizicienii marilor idei. De la idee la confirmare experimentala. Aceasta  va fi tema  primei ediţii din 2014 a emisiunii Cafeneaua de stiinta (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din 6 ianuarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural.

O ediţie care se vrea o poveste despre mari fizicieni ai lumii – Richard Feynman, Peter Higgs, Francois Englert, ca să menţionăm câteva dintre numele mari – dar şi despre majorele lor contribuţii în fizică.

O ediţie al cărei „pretext” este Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru descoperirea bozonului Higgs, „particula lui Dumnezeu” cum, inspirat, a numit-o un ziarist.

Cafeneaua de stiinta

O ediţie în care vom vorbi şi despre supercalculatoarele cuantice pe care cercetările premiului Nobel pentru fizică pe anul 2012 par să le promită dar, de fapt, o ediţie în care “eroii” sunt fizica şi conceptele importante ale ultimilor ani şi fizicienii care le-au generat.

În fine, o ediţie – ca o poveste, cum spuneam – despre unde suntem şi ce va fi în fizica anilor ce vor veni.

Această poveste a fizicii marilor concepte şi a marilor fizicieni este spusă împreună cu invitaţii emisiunii,

Călin Alexa, Radu Ionicioiu şi Florin Spineanu, toţi trei fizicieni, doctori în fizică la Institutul pentru fizică şi inginerie nucleară “Horia Hulubei” de pe Platforma Măgurele şi Vlad Zografi, dr. în fizică, editor de carte de ştiinţă la Editura Humanitas.

Realizator şi moderator: Corina Negrea.

Primei ediţie din 2014 a “Cafenelei de ştiinţă” va transmisă în direct la Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, luni, 6 ianuarie, între orele 19.00 şi 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Foto: Cafeneaua de stiinta și “particula lui Dumnezeu” – Cafeneaua de stiinta

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.