”Cai putere” câștigă premiul publicului pentru scurtmetraj românesc la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/cai-putere-castiga-premiul-publicului-pentru-scurtmetraj-romanesc-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbătă noapte a avut loc cea de-a 7-a ediţie a maratonului cu filme scurte. Sub cupola Pavilionului Central Romexpo, peste 3000 de spectatori au făcut cunoştinţă cu scurtmetrajele premiate ale ultimului an.

Un articol de Liliana Matei|6 iulie 2015

A fost o noapte magică, cu lumini și culori vii, glasuri animate și priviri curioase care au adus la viață cea mai mare sală de cinema de la noi. Experiența Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a fost completată de video-setup, cinema interactiv, muzică și ateliere.

Pe parcursul nopții, publicul a avut rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film din cele 25 de scurtmetraje aflate în Competiția ShortsUP Audience Award. Pentru prima dată, competiția a inclus și o secțiune dedicată filmului românesc, susținută de Institutul Cultural Român cu un premiu de 1000 de E. Scurtmetrajul Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014) a fost desemnat marele câștigător al categoriei Romanian ShortsUP, în urma voturilor digitale de pe platforma www.shortsup.ro.

Povestea emoționantă și amuzantă a lui Daniel Sandu vorbește despre temeliile prieteniei adevărate. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul acesta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.


Marele câștigător al secțiunii de film internațional este producția britanică ,,Între pământ și cosmos/ The Karman Line” (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), ficțiunea care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatorii maratonului. După ce a fost premiat la Bafta și Aspen ShortFest, scurtmetrajul lui Oscar Sharp a primit și validarea publicului bucureștean, plus un premiu de 1500 de E.

Filmul o are în prim plan de Sarah, mamă și soție devotată, care se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Pe locul al doilea în topul preferințelor internaționale ale cinefililor a fost animația Călător în viața mea/ A single life (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014), povestea vinilului misterios care deschide poarta unei călătorii în timp.

ShortsUP.Nlunga2015 @Ana Maria Dascalu
Următorul eveniment ShortsUP va avea loc în weekendul 24-25 iulie la Grădina Botanică București.Marele Picnic ShortsUP, ediția a 2-a, va aduce filmele scurte pe iarbă, într-unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din București. Detalii în curând pe www.shortsup.ro.

22
/05
/20

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruță este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroși invitați ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

19
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Pentru că încă nu putem merge la cinema şi la festivaluri, rămânem tot la platformele cu filme accesibile din fotoliul de acasă. De data asta, vă recomandăm trei scurtmetraje foarte speciale, realizate de britanicul Jonathan Glazer, thailandezul Apichatpong Weerasethakul şi americanul Jonas Mekas şi disponibile pe MUBI.

17
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera recentă la HBO şi disponibil pe platforma HBO GO, „Natalie Wood: Ce rămâne în urmă” (2020) este un documentar biografic realizat de Laurent Bouzereau despre una dintre cele mai cunoscute actriţe americane. Filmul are ca punct de pornire moartea suspectă a vedetei la doar 43 de ani.

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

Page 1 of 26212345...102030...Last »