”Cai putere” câștigă premiul publicului pentru scurtmetraj românesc la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/cai-putere-castiga-premiul-publicului-pentru-scurtmetraj-romanesc-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbătă noapte a avut loc cea de-a 7-a ediţie a maratonului cu filme scurte. Sub cupola Pavilionului Central Romexpo, peste 3000 de spectatori au făcut cunoştinţă cu scurtmetrajele premiate ale ultimului an.

Un articol de Liliana Matei|6 Iulie 2015

A fost o noapte magică, cu lumini și culori vii, glasuri animate și priviri curioase care au adus la viață cea mai mare sală de cinema de la noi. Experiența Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a fost completată de video-setup, cinema interactiv, muzică și ateliere.

Pe parcursul nopții, publicul a avut rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film din cele 25 de scurtmetraje aflate în Competiția ShortsUP Audience Award. Pentru prima dată, competiția a inclus și o secțiune dedicată filmului românesc, susținută de Institutul Cultural Român cu un premiu de 1000 de E. Scurtmetrajul Cai Putere (r. Daniel Sandu, Romania, 2014) a fost desemnat marele câștigător al categoriei Romanian ShortsUP, în urma voturilor digitale de pe platforma www.shortsup.ro.

Povestea emoționantă și amuzantă a lui Daniel Sandu vorbește despre temeliile prieteniei adevărate. În fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor, îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul acesta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.


Marele câștigător al secțiunii de film internațional este producția britanică ,,Între pământ și cosmos/ The Karman Line” (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), ficțiunea care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatorii maratonului. După ce a fost premiat la Bafta și Aspen ShortFest, scurtmetrajul lui Oscar Sharp a primit și validarea publicului bucureștean, plus un premiu de 1500 de E.

Filmul o are în prim plan de Sarah, mamă și soție devotată, care se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Pe locul al doilea în topul preferințelor internaționale ale cinefililor a fost animația Călător în viața mea/ A single life (r. Marieke Blaauw, Joris Oprins, Job Roggeveen, Olanda, 2014), povestea vinilului misterios care deschide poarta unei călătorii în timp.

ShortsUP.Nlunga2015 @Ana Maria Dascalu
Următorul eveniment ShortsUP va avea loc în weekendul 24-25 iulie la Grădina Botanică București.Marele Picnic ShortsUP, ediția a 2-a, va aduce filmele scurte pe iarbă, într-unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din București. Detalii în curând pe www.shortsup.ro.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

10
/03
/19

Actriţa şi cântăreaţa Julie Andrews va fi recompensată cu Leul de Aur onorific, pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta. Cunoscută pentru rolurile din „Mary Poppins” şi „The Sound of Music”, Andrews a jucat în peste 40 de filme, inclusiv „Victor Victoria” (1982), regizat de fostul ei soţ, Blake Edwards.

10
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Ca în cazul oricărui gen, există melodrame bune şi melodrame proaste. În ciuda numeroaselor sale nominalizări şi premii, inclusiv la Cannes şi Oscar, „Capernaum” (2018), al treilea film al regizoarei libaneze Nadine Labaki, este din a doua categorie.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

Page 1 of 23012345...102030...Last »