„CAIET DE REGIE”, ediţie emoţionantă despre Alexandru Bocanet, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/caiet-de-regie-editie-emotionanta-despre-alexandru-bocanet-la-tvr-2/

Sâmbătă, 25 martie, de la ora 20.10, la împlinirea a 40 de ani de la dispariţia regizorului, TVR 2 a pregătit o ediţie de suflet: ¬„CAIET DE REGIE Alexandru Bocăneţ” – o emisiune despre marele om de televiziune, realizată de Doina Levintza şi Claudia Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

De-a lungul a 90 de minute, Doina Levintza alături decâţiva dintre colaboratorii regizorului:  Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Marius Ţeicu, Gelu Colceag, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu, Radu Popescu, vor depăna amintirile lor de suflet – în ambianţa Studioului 3 al Televiziunii Române, care astazi poartă numele lui Alexandru Bocăneţ.

Luna aceasta s-au împlinit 40 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, atunci când am pierdut nume importante ale culturii noastre: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky.

“CAIET DE REGIE” este un omagiu adus de Televiziunea Română regizorului Alexandru Bocăneţ – dar, mai ales, omului care a fost. Şi chiar dacă în acea zi fatidică am pierdut un mare profesionist, Arhiva Televiziunii Române păstrează mărturii vii ale celor 11 ani ai săi de muncă neîntreruptă şi a sutelor deBocanet emisiuni care îi poartă amprenta inconfundabilă.

„Andu” Bocăneţ, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost cel care a inventat seria de emisiuni de divertisment „Profil pe 625 de linii”, în care a reunit trei nume mari: Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru. A realizat apoi „Gala Lunilor”, o emisiune la care a colaborat cu alţi mari artişti, alături de orchestra condusă de Sile Dinicu şi de corpul de balet condus de Cornel Patrichi. Scenografia şi costumele spectacolelor au fost semnate de Doina Levintza, cea care i-a devenit soţie. Ca regizor de televiziune era considerat, comparat cu Averty al României… Căci Jean-Cristophe Averty a revoluţionat micul ecran francez, folosindu-se de imaginile marilor cântăreţi ai anilor ‘60-‘70. Johnny Hallyday, Silvie Vartan, Becaud, Serge Gainsbourg, Yves Montand, Dalida etc. – George Stanca

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe www.tvrplus.ro

Foto: Alexandru Bocanet – tvr.ro

27
/11
/18

Cine Europa prezintă o comedie perfectă de sărbători pentru întreaga familie! Pe 6 decembrie, special de Moș Nicolae, se vor ține proiecții în avanpremieră în majoritatea cinematografelor! Filmul poate fi vizionat din 7 decembrie în cinematografele din România dublat sau subtitrat în limba română, iar în unele orașe chiar și dublat în limba maghiară.

26
/11
/18

Cinesseur despre Bertolucci: Zicea Truffaut, prin '75: "Astăzi, un regizor trebuie să admită ideea că munca sa va fi judecată, eventual, de cineva care nu a văzut niciodată un film de Murnau".  După aproape 20 de ani, Bertolucci îi prelua vorbele și completa: "Am ajuns să fim judecați de oameni care nu au văzut niciun film de Truffaut"

26
/11
/18

Cineastul italian Bernardo Bertolucci a murit, în dimineaţa zilei de luni, la Roma, la vârsta de 77 de ani, din cauza unui cancer, potrivit agentei lui, Flavia Schiavi. Considerat unul dintre giganții cinematografiei, Bertolucci a fost recompensat cu două premii Oscar, dar şi cu un Palme d'Or onorific.

26
/11
/18

Prima ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) începe luni la București cu proiecția în premieră în România a multipremiatului film „Wajib – Invitație la nuntă” (2017), regizat de Annemarie Jacir. Festivalul are loc între 26 și 28 noiembrie la Cinema PRO din București.

25
/11
/18

CRONICĂ DE FILM Scris împreună cu Lia Bugnar, „Moon Hotel Kabul” (2018), noul film al regizoarei Anca Damian, are în centru un jurnalist, jucat de Florin Piersic Jr., pus în situaţia de a-şi reconsidera viaţa după moartea suspectă a unei traducătoare din România pe care o întâlneşte în Afganistan.

25
/11
/18

Centrul Ceh continuă Documentary Mondays și Fiction Tuedays cu două noi proiecții. Astfel, veţi putea vedea luni, 26 noiembrie, filmul documentar „Occupied Cinema”, iar marți, 27 noiembrie, filmul mut ceh „Erotikon”. Ambele proiecții vor avea loc de la ora 20:00, cu intrarea liberă.

24
/11
/18

„Un om la locul lui”, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Hadrian Marcu, rulează din 23 noiembrie în mai multe cinematografe din țară. Din distribuție fac parte Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni.

23
/11
/18

Timp de șapte zile, între 23 și 29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco cele mai bune filme din cinematografia germană recentă vor fi proiectate în cadrul celei de-a 13-a ediție a Zilelor Filmului German organizate la București de Goethe-Institut.

21
/11
/18

„APOSTOLUL BOLOGA”, filmul realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Dominic Dembinski, a avut luni, 19 noiembrie prima proiecție publică la care au fost prezenți jurnaliști si echipa filmului. Adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, filmul are o distribuție de excepție, în sală fiind prezenți: Alexandru Repan, Adrian Titieni, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Andras Demeter, Andrada Fuscaș, Mihai Bica.

21
/11
/18

În perioada 22 – 25 noiembrie, Asociația CulturALL, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB, pregătește la București prima ediție a Bucharest Best Comedy Film Festival, ce va avea loc în 2019. Timp de patru zile, personalități internaționale din lumea cinematografiei se întâlnesc la București pentru a stabili structura festivalului și regulamentul de selecție a filmelor ce vor concura, în 2019, pentru titlul „Comedia Anului”.             

21
/11
/18

OPINIE Cum se explică succesul lui „Moromeții 2”, care pare de neoprit în drumul de a deveni cel mai vizionat film românesc cel puțin de după 2000? Am încercat să ofer cinci motive ale acestei primiri neașteptate pe care publicul român i-o oferă noului film al veteranului regizor Stere Gulea.

20
/11
/18

Regizorul care a semnat “Afacerea Est” sau seriile “Umbre” și “Hackerville” participă la realizarea unui documentar colectiv despre România. “Am cunoscut oameni și am văzut locuri. Posibilitatea de a povesti despre ele și altora este fabuloasă. Să vadă ce am văzut eu, să audă ce-am auzit eu și, dacă este făcut bine, să simtă, poate, ce am simțit eu”, spune Igor Cobileanski.

20
/11
/18

Moromeții 2 s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga țară vineri, 16 noiembrie, și a adus după primul weekend peste 52.000de spectatoriînsălile din peste 50 de orașe. Cel mai așteptat film al anului devine astfel și cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, până acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul.