Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm de presa internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/cainele-japonez-a-fost-primit-cu-entuziasm-de-presa-internationala/

Filmul Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Un articol de Andrada Văsii|26 septembrie 2013

Filmul Cainele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu) a fost prezentat duminică seară în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013).

Debutul în lungmetraj al lui Jurgiu prin Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârșitul proiecției, cât și de presa internațională.

Cel mai emoționant și ovaționat moment al serii a fost prilejuit de apariția pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînvețe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din țară. Rebengiuc a declarat că se bucură că s-a întors la Festivalul de la San Sebastian după 36 de ani, prima dată fiind prezent în 1977, cu ocazia premierei filmului „Tănase Scatiu“ (r. Dan Pița).

Citiți și: VIDEO Victor Rebengiuc joacă într-un nou film: Cainele Japonez, la festivalul de la San Sebastian

Cunoscuta publicație de specialitate Hollywood Reporter notează: „Un film neașteptat de promițător cu un joc actoricesc superb, în care speranța se întrezărește în mijlocul tragediei. Abilitatea cineaștilor români de a explora teme mari folosind resurse minime este reconfirmată în Cainele Japonez. Cei care se așteaptă la un umor negru/sec, specific filmelor Noului Val, vor găsi în schimb un film delicat, lipsit de sentimentalism, ușor optimist, în care indulgența este evitată cu atenție. Acest puternic și încrezător debut merită să fie prezent în multe alte festivaluri.”

Cainele Japonez, un film despre întâlnirea dintre tată şi fiu

Nici interpretarea actorilor nu a trecut neobservată, criticul de film Jonathan Holland adăugând în cronica sa că Rebengiuc preia melancolia personajului Costache, interpretarea sa sugerând faptul că în ciuda greutăților pe care le are un om în vârstă, momentul în care ai pierdut totul poate deveni cea mai bună ocazie de a o lua de la capăt.

Cainele Japonez

Echipa filmului Cainele Japonez

Cainele Japonez se află în cursa pentru premiul secțiunii New Directors, destinat regizorilor aflați la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurenţiu Lazăr.

Din delegația României prezentă la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român fac parte actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoș Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun și Tudor Giurgiu – producător.

Cainele Japonez este o producție Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul original al filmului este semnat de Ioan Antoci.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Cainele Japonez este deja pre-cumpărat pentru distribuția internațională de compania germană M-Appeal și va fi lansat în cinematografele din România pe 18 octombrie 2013.

Foto credit: Cainele Japonez

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.