Câini, filmul lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul TIFF 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/caini-filmul-lui-bogdan-mirica-a-castigat-trofeul-tiff-2016/

„Câini”, lungmetrajul regizorului român Bogdan Mirică, a fost desemnat câştigătorul TIFF 2016. Un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, şi creat cu doar cu puţin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2016

Premiul i-a fost înmânat regizorului sâmbătă seara de ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul Galei de închidere, care a avut loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Regizorul Bogdan Mirică le-a mulțumit părinților săi pentru că l-au lăsat să hălăduiască și nu l-au constrâns în anumite direcții, că l-au lăsat să greșească, să fie confuz, să își schimbe drumul în viață chiar și la 30 de ani, pentru că acest gen de libertate l-a dus și către filmul pe care l-a făcut și care a câștigat trofeul TIFF.

Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influențat și m-a format într-un fel, chiar dacă îl sun pe tata acum și-i spun că am luat premiu o să zică „hai că ți-o dau pe maică-ta”. Și mama să zică că e foarte mândră, deși după ce le-am arătat filmul a fost puțin dezamăgită pentru că a crezut că este o comedie – Bogdan Mirică

„Câini” a fost singura peliculă românească din competiţie, iar premiul are o valoare de 15.000 de euro.

„Câini”. Nu există ţară pentru oameni buni

Sieranevada, Premiu Special

În cadrul Galei, un Premiu Special, numit Trofeul Transilvania 15, și creat cu doar cu puțin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul Sieranevada.

Mihai Chirilov, directorul festivalului, a precizat că a fost impresionat de atmosfera creată de public, la vizionarea filmului în timpul festivalului și că, discutând cu Tudor Giurgiu, au decis împreună oferirea acestui premiu.

Sophia Loren,

Sophia Loren, Premiul pentru întreaga carieră

Sophia Loren, aplaudată minute în șir

În cadrul Galei celei de-a 15-a ediții a TIFF, actrița Sophia Loren, despre care președintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea în urmă cu câteva zile că și-a dorit să o invite încă de la prima ediție, a primit Premiul pentru întreaga carieră.

Sophia Loren a spus, la urcarea pe scenă, după ce a fost aplaudată minute în șir, că de obicei este emoționată la asemenea evenimente, dar de data aceasta este exagerat de emoționată.

Cramen Galin, Premiu de Excelență

De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, iar actrița Carmen Galin a primit Premiul de Excelență al festivalului.

Clujul este orașul meu, aici am deschis ochii, aici am mers la grădiniță, aici am văzut primul film din viața mea, aici am patinat prima dată, aici am văzut opera. Acest oraș îmi este cel mai drag din această țară –  Carmen Galin.

Ușa deschisă, Premiul Publicului

Printre premiile acordate în cadrul galei se numără și Premiul pentru cea mai bună regie, acordat israelianul Avishai Sivan pentru filmul Tikkun.

Premiul Publicului a fost câștigat de pelicula Ușa deschisă, al regizoarei Marina Seresesky, iar Premiul FIPRESCI, al presei străine, a fost acordat filmului Taurul de neon, regizat de Gabriel Mascaro.

Vrăbii, Premiul special al juriului

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj a fost obținut de ‘Ultima zi’ al lui Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost obținut de actorul David D’Ingeo, iar Premiul special al juriului a fost acordat filmului ‘Vrăbii’, al regizorului Rúnar Rúnarsson.

Foto: Câini – cinemagia

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.