Călătoria fantastică a Maronei, de Anca Damian, în deschiderea ANIMEST.14
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatoria-fantastica-a-maronei-de-anca-damian-in-deschiderea-animest-14/

O lecţie de iubire necondiţionată, oferită cu măiestrie şi multă emoţie, Călătoria fantastică a Maronei deschide cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie Animest (4-13 octombrie, Bucureşti) printr-o proiecţie-eveniment, programată pe 4 octombrie.

Un articol de |29 august 2019

Aventura cățelușei cu nasul în formă de inimă va rula pe marele ecran, în versiunea originală, în limba franceză, pentru prima dată în România,  la Cinema City, în Afi Cotroceni.

De la ora 19:30, publicul de toate vârstele este invitat să cunoască fabuloasa poveste a Maronei, în prezența regizoarei Anca Damian, a co-producătorul francez Ron Dyens și a echipei filmului.

Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile pe: http://tiny.cc/4dnwbz

Cel de-al treilea lungmetraj de animație semnat de Anca Damian a avut premiera internațională în luna iunie, la Annecy, cel mai mare Festival de Film de Animație din lume, unde filmul a fost inclus în competiția oficială.

Criticii nu au întârziat să reacționeze și s-au declarat impresionați nu numai de stilurile de animație îmbinate într-o manieră inedită, ci și de povestea captivantă a protagonistei, o cățelușă născută în urma unei povești de iubire dintre un dog argentinian și o metisă atrăgătoare,  ce lasă urme profunde în viețile stăpânilor care, rând pe rând, o primesc în familiile lor.

Călătoria fantastică a Maronei

După un accident, ea își amintește de fiecare dintre ei și de iubirea necondiționată pe care le-a purtat-o, indiferent de confortul pe care l-a găsit în căminele lor sau de multele nume pe care i le-au dat.

„Povestit cu șarm, înțelepciune și imaginație, acest film de familie aduce un farmec aparte care poate traversa generații întregi”, remarcă publicația Screendaily, în timp ce Hollywood Reporter apreciază ,,imaginile care se transformă constant prin noi forme și culori.

Filmul este o producție Belgia – Franța – România,  iar scenariul poveștii este semnat de Anghel Damian, după o idee a Ancăi Damian. Talentatul ilustrator belgian Brecht Evens este creatorul personajelor și cel care a reușit, prin imagini 2D și 3D să redea lumea magică și plină de aventuri a Maronei, incluzând casele temporare, zonele întunecate, aleile, fricile și  visele cățelușei.

În România, filmul este distribuit de Aparte Film și va intra în cinematografe din 4 octombrie, odată cu lansarea din deschiderea Animest.

***

Festivalul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și

Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România.

Cu sprijinul: Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, British Council, Institutul Cervantes, Estonian Film Institute, Muzeul de Artă Recentă, KUBE by Musette, Groupama Asigurări, Cinema City

Foto: ANIMEST, Călătoria fantastică a Maronei – facebook

 

 

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.