Călătorie în infern ★★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorie-in-infern/

Am recuperat abia acum, cu nepermisă întârziere, asta şi pentru că am vrut să îl văd pe ecran mare, odată cu lansarea în cinematografe, „O creatură delicată” (2017), de Serghei Lozniţa. Este pur şi simplu un film mare!

Un articol de Ionuţ Mareş|15 septembrie 2018

Privind în urmă la competiția de anul trecut de la Cannes (din care mi-au scăpat doar două titluri, totuși nesemnificative – „Radiance”, de Naomi Kawase, și „Wunderstruck”, de Todd Haynes), cred că „O creatură delicată”, de Serghei Loznița, era cel mai îndreptățit să ia Palme d`Or (care a fost câștigat de „Pătratul”, de Ruben Östlund).

Povestea acestei femei fragile şi demne (fără nume și identificată pe generic chiar așa – O creatură delicată, jucată de Vasilina Makovțeva) care încearcă să îi trimită soţului său, aflat într-o închisoare dintr-un oraș spre care trebuie să meargă cu trenul, un pachet cu câteva conserve de mâncare, într-o lume sălbăticită, este teribil de emoţionantă. Dar fără nimic patetic.

Iar felul în care Serghei Lozniţa (ucrainean născut în Belarusul din timpul URSS) vede Rusia nu se aplică doar la prezent: este portretul dureros, pe alocuri grotesc, al unui spaţiu estic mai larg în care puterea unui stat abuziv calcă în picioare omul, căruia nu-i mai rămâne ca refugiu decât visul, transformat însă la rândul său în coşmar.

O istorie de o sută de ani (sau chiar mai mult) este condensată în acest film, realizat, cu excepția finalului oniric, în naturalismul cu care ne-a obișnuit Serghei Loznița în ficțiunile sale (director de imagine este Oleg Mutu, colaborator fidel al regizorului).

Pentru că această căutare întreprinsă de femeie într-un no man`s land mereu amenințător nu este altceva decât eterna căutare a celui dispărut pe nedrept de lângă tine, trimis în Gulag, fără să i se mai știe de urmă. În afara Gulagului, oamenii trăiesc în propriul lagăr, material şi sufletesc.

Un lagăr în care nu există însă doar oameni brutalizați – este loc, câteodată, şi pentru solidaritate, demnitate şi umanitate. Pentru delicatețea pe care o arată protagonista.

Serghei Lozniţa nu este doar unul din cei mai prolifici regizori – numai în 2018 a lansat trei filme: documentarele „Victory Day”, la Berlin, şi „The Trial”, la Veneția, şi ficţiunea „Donbass”, la Cannes. Dar cred că este unul din cei mai relevanţi autori de cinema ai ultimilor ani.

„O creatură delicată”, care îl are în distribuție și pe actorul Valeriu Andriuță, a intrat la 14 septembrie în unele cinematografe, fiind distribuit de Voodoo Films.

Rating Ziarul Metropolis: ★★★★★

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.