Călătorie în infern ★★★★★
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorie-in-infern/

Am recuperat abia acum, cu nepermisă întârziere, asta şi pentru că am vrut să îl văd pe ecran mare, odată cu lansarea în cinematografe, „O creatură delicată” (2017), de Serghei Lozniţa. Este pur şi simplu un film mare!

Un articol de Ionuţ Mareş|15 septembrie 2018

Privind în urmă la competiția de anul trecut de la Cannes (din care mi-au scăpat doar două titluri, totuși nesemnificative – „Radiance”, de Naomi Kawase, și „Wunderstruck”, de Todd Haynes), cred că „O creatură delicată”, de Serghei Loznița, era cel mai îndreptățit să ia Palme d`Or (care a fost câștigat de „Pătratul”, de Ruben Östlund).

Povestea acestei femei fragile şi demne (fără nume și identificată pe generic chiar așa – O creatură delicată, jucată de Vasilina Makovțeva) care încearcă să îi trimită soţului său, aflat într-o închisoare dintr-un oraș spre care trebuie să meargă cu trenul, un pachet cu câteva conserve de mâncare, într-o lume sălbăticită, este teribil de emoţionantă. Dar fără nimic patetic.

Iar felul în care Serghei Lozniţa (ucrainean născut în Belarusul din timpul URSS) vede Rusia nu se aplică doar la prezent: este portretul dureros, pe alocuri grotesc, al unui spaţiu estic mai larg în care puterea unui stat abuziv calcă în picioare omul, căruia nu-i mai rămâne ca refugiu decât visul, transformat însă la rândul său în coşmar.

O istorie de o sută de ani (sau chiar mai mult) este condensată în acest film, realizat, cu excepția finalului oniric, în naturalismul cu care ne-a obișnuit Serghei Loznița în ficțiunile sale (director de imagine este Oleg Mutu, colaborator fidel al regizorului).

Pentru că această căutare întreprinsă de femeie într-un no man`s land mereu amenințător nu este altceva decât eterna căutare a celui dispărut pe nedrept de lângă tine, trimis în Gulag, fără să i se mai știe de urmă. În afara Gulagului, oamenii trăiesc în propriul lagăr, material şi sufletesc.

Un lagăr în care nu există însă doar oameni brutalizați – este loc, câteodată, şi pentru solidaritate, demnitate şi umanitate. Pentru delicatețea pe care o arată protagonista.

Serghei Lozniţa nu este doar unul din cei mai prolifici regizori – numai în 2018 a lansat trei filme: documentarele „Victory Day”, la Berlin, şi „The Trial”, la Veneția, şi ficţiunea „Donbass”, la Cannes. Dar cred că este unul din cei mai relevanţi autori de cinema ai ultimilor ani.

„O creatură delicată”, care îl are în distribuție și pe actorul Valeriu Andriuță, a intrat la 14 septembrie în unele cinematografe, fiind distribuit de Voodoo Films.

Rating Ziarul Metropolis: ★★★★★

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.