Călătorind cu stil. Conferință online la Muzeul Hărților
https://www.ziarulmetropolis.ro/calatorind-cu-stil-conferinta-online-la-muzeul-hartilor/

Pe 15 aprilie 2021, de la ora 18:00, Muzeul Hărţilor vă invită la webinarul „Călătorind cu stil. Vestimentaţie şi accesorii pentru călătorie în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea”, susţinut de Raluca Alexandru Partenie.

Un articol de Liliana Matei|7 aprilie 2021

Într-o epocă în care eticheta vestimentară era esențială, ne întrebăm cum se îmbrăcau oamenii atunci când călătoreau, sau cum preferau să călătorească? În cadrul conferinței online „Călătorind cu stil” ne vom îmbarca într-un voiaj virtual prin secolul al XIX-lea și Belle Epoque și vom discuta despre ținutele de drum, despre exigențele și necesitățile vestimentare ale situației date, despre bunele maniere în călătorie, dar și despre bagaje – ce cufere și valize erau folosite, cum erau lucrurile împachetate pentru a nu se strica sau pentru a nu se șifona – totul exemplificat în imagini. Așadar, cu un imaginar tren, vapor sau chiar balon cu aer cald, vă așteptăm în călătoria noastră să străbatem meridianele modei din trecut!

Evenimentul este primul din acest an al seriei „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc. Le mulțumim partenerilor noștri ESRI ROMÂNIA, care fac posibilă realizarea acestor evenimente.

Raluca Alexandru Partenie este artist plastic, colecționar de obiecte vestimentare de epocă și doctorand al Institului de Istorie „Nicolae Iorga” cu o teză de istoria modei, sub îndrumarea lui Adrian-Silvan Ionescu. De câțiva ani, este cofondator al Muzeului Micul Paris și ține o serie de cursuri de istoria modei din epoca modernă.

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online.

Acces: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

24
/06
/14

În cadrul serialului „Iubiri care au făcut istorie”, Ziarul Metropolis vă prezintă poveștile de dragoste ale Reginei Maria (1875-1938), despre care se spunea că e una dintre cele mai frumoase și mai senzuale femei din Europa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

08
/06
/14

A fost idolul masculin al oricărei femei. Era un amestec de straniu, de gesturi elegante. Avea magnetism, dar şi un dram de mister. Pe scenă, a fost un neuitat Romeo marcat de maladia marilor orgolii, un Hamlet romantic, apoi un Oedipe salvat de intensitatea liniştii tragice. Actorul Adrian Pintea ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

03
/06
/14

În perioada în care a jucat, Nineta Gusti (4/27 noiembrie 1913, Iași - d. 4 iunie 2002, Crevedia) a prins momentul de întâlnire a trei generaţii de actori glorioşi care au scris istoria teatrului românesc prin personajele lor. Succesul n-a vrăjit-o, actoria n-a fost o obsesie, iar retragerea n-a devenit o dramă. A bucurat multă lume cu hazul ei unic.

26
/05
/14

Jean Constantin n-a urmat o şcoală de actorie. Dar, exploatând comicul de situaţie cultivat în şcoala cupletului revuistic, apelând la umorul verbal și la efectele unei dicţii particulare, artistul a avut succes. La 83 de ani, când a murit, avea o popularitate uriaşă, ce-l menţinea pe „creasta valului”.

24
/05
/14

Ultima dorință a lui Constantin I. Nottara a fost ca lumea să nu-l uite. Marele actor a jucat timp de 60 de ani, 800 de roluri, și a trăit într-o casă construită din banii strânși de colegii de la Teatrul Național. Locuința, devenită apoi muzeu memorial, riscă să fie vândută.

09
/05
/14

Ar fi putut concura cu marile actriţe de la Hollywood, dar a ales să uimească Parisul. A devenit o stea în cinematografia franceză a anilor ’30. „Cea mai aristocratică dintre actriţe“, „regina teatrului din Paris“, „unica“, „extraordinara“, „inimitabila Elvira“, aşa cum o alinta presa, Elvira Popescu a cucerit publicul francez, îmblânzindu-i pe cei mai exigenţi critici. Cei mai renumiţi dramaturgi ai vremii au scris pentru ea.