CALEIDO, primul festival de teatru multietnic din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/caleido-primul-festival-de-teatru-multietnic-din-romania/

Toamna aceasta, între 16 şi 20 noiembrie, Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietnic, la Bucureşti. Diversitatea culturală va fi pusă în scenă de actori precum Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Medeea Marinescu sau Marius Manole, iar piesele se vor juca la Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Green Hours şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Petre Ivan|22 Septembrie 2015

Lansarea oficială a avut loc, ieri, 21 septembrie, în prezența lui Voicu Rădescu (Teatrul Luni & Green Hours) și a lui Andrei Crăciun (jurnalist, director editorial al CALEIDO).

„ Fie că ne spunem ceangăi, evrei sau români – avem până la urmă aceleași probleme și aspirații, indiferent de etnie. Noi credem că putem să facem lumea mai bună prin teatru, căci teatrul are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor pe care le evocă într-o manieră memorabilă.” – Ion Borșan, director în cadrul Fundației Amfiteatru.

Festivalul e parte dintr-un proiect mai larg care-și mai propune să:

 • inventarieze patrimoniul etnic al țării printr-un proiect editorial susținut –  www.caleido.ro. Cititorii vor descoperi cum, acum o sută de ani, în școala din Cacica (Suceava) se preda în patru limbi: polonă, germană, română și ucraineană sau cum primul european care a ajuns în Tibet e secuiul covăsnean Sándor Kőrösi Csoma.
 • pună pe agenda liceenilor și studenților subiectele de tipul multiculturalism și diversitate printr-un turneu de stand-up comedy urmat de o dezbatere. Zilele exacte ale acestor micro-evenimente vor fi publicate pe pagina de Facebook Caleido.

„CALEIDO” E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, „CALEIDO” va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic.

Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund.

Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru „CALEIDO” e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Spectatorii au acces liber (în limita locurilor disponibile) și se vor bucura de o serie de spectacole prezente pentru prima dată la București.

CALEIDO  – PROGRAM

Spectacolele din program sunt fie independente, fie provin de la teatre precum Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Stat Sârb din Timișoara sau Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Duminică 15 noiembrie:

Lansare într-un spațiu public printr-o proiecție mapată 3D pe o clădire centrală din București

16 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Două liniuțe
 • Teatrul Foarte Mic: Staipelochian
 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Copii răi

 • Green Hours: Voi n-ați văzut nimic

17 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Motke Hoțul
 • Teatrul Mic: D’ale Lolelor
Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

 • Teatrul Foarte Mic: Sophiechen Und

Der Riese

 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Happy End

 • Green Hours: Del Duma

18 noiembrie:

 • Teatrul Foarte Mic: Da Yang Und Die

Prinzessin Da Yin

 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Carpathian Garden

 • Green Hours: Fără Sprijin

19 noiembrie:

 • Teatrul Foarte Mic: Corp la Corp
 • Green Hours: Gadjo Dildo

20 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Două picioare stângi și două drepte
 • Teatrul Foarte Mic: Ibovnice cu ochi de Maramureș
 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Interfața

 • Green Hours: La Harneală

Foto: CALEIDO – caleido.ro

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

17
/05
/19

Două documentare germane revelaţie realizate la începutul anilor `90 despre noua viaţă de după comunism dintr-o comună bănăţeană şi despre călătoria unuia dintre localnici în America vor putea fi descoperite la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/05
/19

Expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte sunt incluse în programul celei de-a 15-a ediţii a Nopţii Muzeelor, care va avea loc la 18 mai. Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, dar şi Cel mai mic muzeu mobil sunt printre noile spaţii intrate în circuit, transmit organizatorii.

17
/05
/19

Fundația Calea Victoriei vă invită vineri, 7 iunie 2019, de la ora 20.00, la a șaptea ediție a Balului Bucureștiului Interbelic. În decorul de poveste oferit de sala Bizantină a Cercului Militar Național, găsiți magia balurilor fastuoase ale anilor ’20 și ‘30.

16
/05
/19

Keanu Reeves, cunoscut în special pentru interpretarea rolului Neo din trilogia ''The Matrix'', a primit marţi unul dintre cele mai vechi privilegii de la Hollywood, actorul lăsându-şi amprentele mâinilor şi picioarelor în cimentul din faţa TCL Chinese Theatre din California

15
/05
/19

CRONICĂ DE FILM Cum să redai just în cinema durerea pe care o provoacă celor rămași în urmă moartea unei persoane? Regizorul francez Mikhaël Hers oferă un răspuns emoționant în „Amanda” (2018), cronica plină de delicatețe a relației dintre un tânăr și nepoata sa, în Parisul de după un atac terorist.

15
/05
/19

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes a început aseară cu proiecţia lungmetrajului „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch, selectat în competiţie. Juriul este prezidat de Alejandro González Iñárritu, primul mexican preşedinte al juriului din istoria Festivalului de la Cannes.

15
/05
/19

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București organizează, în perioada 20 – 26 mai (pentru studiile de Master), respectiv 27 mai – 2 iunie (pentru studiile de Licență), Gala Absolvenților UNATC 2019. 

Page 1 of 79612345...102030...Last »