CALEIDO, primul festival de teatru multietnic din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/caleido-primul-festival-de-teatru-multietnic-din-romania/

Toamna aceasta, între 16 şi 20 noiembrie, Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietnic, la Bucureşti. Diversitatea culturală va fi pusă în scenă de actori precum Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Medeea Marinescu sau Marius Manole, iar piesele se vor juca la Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Green Hours şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Petre Ivan|22 Septembrie 2015

Lansarea oficială a avut loc, ieri, 21 septembrie, în prezența lui Voicu Rădescu (Teatrul Luni & Green Hours) și a lui Andrei Crăciun (jurnalist, director editorial al CALEIDO).

„ Fie că ne spunem ceangăi, evrei sau români – avem până la urmă aceleași probleme și aspirații, indiferent de etnie. Noi credem că putem să facem lumea mai bună prin teatru, căci teatrul are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor pe care le evocă într-o manieră memorabilă.” – Ion Borșan, director în cadrul Fundației Amfiteatru.

Festivalul e parte dintr-un proiect mai larg care-și mai propune să:

 • inventarieze patrimoniul etnic al țării printr-un proiect editorial susținut –  www.caleido.ro. Cititorii vor descoperi cum, acum o sută de ani, în școala din Cacica (Suceava) se preda în patru limbi: polonă, germană, română și ucraineană sau cum primul european care a ajuns în Tibet e secuiul covăsnean Sándor Kőrösi Csoma.
 • pună pe agenda liceenilor și studenților subiectele de tipul multiculturalism și diversitate printr-un turneu de stand-up comedy urmat de o dezbatere. Zilele exacte ale acestor micro-evenimente vor fi publicate pe pagina de Facebook Caleido.

„CALEIDO” E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, „CALEIDO” va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic.

Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund.

Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru „CALEIDO” e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Spectatorii au acces liber (în limita locurilor disponibile) și se vor bucura de o serie de spectacole prezente pentru prima dată la București.

CALEIDO  – PROGRAM

Spectacolele din program sunt fie independente, fie provin de la teatre precum Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Stat Sârb din Timișoara sau Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Duminică 15 noiembrie:

Lansare într-un spațiu public printr-o proiecție mapată 3D pe o clădire centrală din București

16 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Două liniuțe
 • Teatrul Foarte Mic: Staipelochian
 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Copii răi

 • Green Hours: Voi n-ați văzut nimic

17 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Motke Hoțul
 • Teatrul Mic: D’ale Lolelor
Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

 • Teatrul Foarte Mic: Sophiechen Und

Der Riese

 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Happy End

 • Green Hours: Del Duma

18 noiembrie:

 • Teatrul Foarte Mic: Da Yang Und Die

Prinzessin Da Yin

 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Carpathian Garden

 • Green Hours: Fără Sprijin

19 noiembrie:

 • Teatrul Foarte Mic: Corp la Corp
 • Green Hours: Gadjo Dildo

20 noiembrie:

 • Teatrul Mic: Două picioare stângi și două drepte
 • Teatrul Foarte Mic: Ibovnice cu ochi de Maramureș
 • Centrul de Teatru Educational

Replika: Interfața

 • Green Hours: La Harneală

Foto: CALEIDO – caleido.ro

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »