CALEIDO, primul festival de teatru multietnic din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/caleido-primul-festival-de-teatru-multietnic-din-romania/

Toamna aceasta, între 16 şi 20 noiembrie, Fundaţia Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietnic, la Bucureşti. Diversitatea culturală va fi pusă în scenă de actori precum Maia Morgenstern, Lia Bugnar, Medeea Marinescu sau Marius Manole, iar piesele se vor juca la Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Green Hours şi Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Lansarea oficială a avut loc, ieri, 21 septembrie, în prezența lui Voicu Rădescu (Teatrul Luni & Green Hours) și a lui Andrei Crăciun (jurnalist, director editorial al CALEIDO).

„ Fie că ne spunem ceangăi, evrei sau români – avem până la urmă aceleași probleme și aspirații, indiferent de etnie. Noi credem că putem să facem lumea mai bună prin teatru, căci teatrul are potențial să transforme omul, prin puterea poveștilor pe care le evocă într-o manieră memorabilă.” – Ion Borșan, director în cadrul Fundației Amfiteatru.

Festivalul e parte dintr-un proiect mai larg care-și mai propune să:

  • inventarieze patrimoniul etnic al țării printr-un proiect editorial susținut –  www.caleido.ro. Cititorii vor descoperi cum, acum o sută de ani, în școala din Cacica (Suceava) se preda în patru limbi: polonă, germană, română și ucraineană sau cum primul european care a ajuns în Tibet e secuiul covăsnean Sándor Kőrösi Csoma.
  • pună pe agenda liceenilor și studenților subiectele de tipul multiculturalism și diversitate printr-un turneu de stand-up comedy urmat de o dezbatere. Zilele exacte ale acestor micro-evenimente vor fi publicate pe pagina de Facebook Caleido.

„CALEIDO” E DESPRE REDESCOPERIREA UNOR MICI COMORI CULTURALE

Prin poveștile pe care le va scoate la iveală, „CALEIDO” va destupa minți și va deschide drumurile toleranței, apropiind oamenii indiferent de trecutul lor etnic.

Anul 2015 a început cu atacurile de la Charlie Hebdo, a continuat cu violențele din SUA (Baltimore) și cu valul de refugiați sirieni care tranzitează Europa. Ideea unui festival multicultural a apărut în acest context, pe fondul intoleranței crescânde în România și Europa.

Dacă unii construiesc ziduri, noi vrem să le spargem și să le înlocuim cu punți de comunicare: festivalul de teatru va fi un prim pas pentru un dialog intercultural mai profund.

Pe lângă dimensiunea sa socială, festivalul de teatru „CALEIDO” e valoros pentru că teatrul românesc stă pe o moştenire etnică despre care are uneori mai puţine informaţii decât ar trebui şi care s-ar cuveni expusă mai bine publicului larg.

Spectatorii au acces liber (în limita locurilor disponibile) și se vor bucura de o serie de spectacole prezente pentru prima dată la București.

CALEIDO  – PROGRAM

Spectacolele din program sunt fie independente, fie provin de la teatre precum Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Stat Sârb din Timișoara sau Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu.

Duminică 15 noiembrie:

Lansare într-un spațiu public printr-o proiecție mapată 3D pe o clădire centrală din București

16 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două liniuțe
  • Teatrul Foarte Mic: Staipelochian
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Copii răi

  • Green Hours: Voi n-ați văzut nimic

17 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Motke Hoțul
  • Teatrul Mic: D’ale Lolelor
Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

Maia Morgenstern, unul dintre actorii care va pune în scenă diversitatea culturală

  • Teatrul Foarte Mic: Sophiechen Und

Der Riese

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Happy End

  • Green Hours: Del Duma

18 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Da Yang Und Die

Prinzessin Da Yin

  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Carpathian Garden

  • Green Hours: Fără Sprijin

19 noiembrie:

  • Teatrul Foarte Mic: Corp la Corp
  • Green Hours: Gadjo Dildo

20 noiembrie:

  • Teatrul Mic: Două picioare stângi și două drepte
  • Teatrul Foarte Mic: Ibovnice cu ochi de Maramureș
  • Centrul de Teatru Educational

Replika: Interfața

  • Green Hours: La Harneală

Foto: CALEIDO – caleido.ro

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

07
/10
/15

O întâlnire cu toate fostele sau actualele iubiri: acesta poate fi coșmarul aventurierului. DON JUAN INFERNO vă invită într-o călătorie în care teatrul se completează cu dansul pentru a spune povestea infernului lui Don Juan. Produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, spectacolul se va juca în avanpremieră pe 9 și 10 octombrie, începând cu ora 20:00, la Sala ARCUB din Batiște nr. 14.

07
/10
/15

Există o lege, nu foarte scrisă în lumea teatrului, iar legea aceasta spune că al doilea spectacol e cel mai puțin reușit din istoria fiecărui spectacol.

07
/10
/15

''Dacă trăiești cu dorința că trebuie să fii veșnic tânără și frumoasă, că toți bărbații trebuie să te iubească la infinit, că trebuie să joci cele mai importante roluri, atunci probabil că e greu. Dar dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Îndrăgita actriţă şi regizoare împlineşte, astăzi, 61 de ani.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboțelul de aur” regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.