CALL FOR FILMS UrbanEye Film Festival caută filme despre realitatea architectural-urbană din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/call-for-films-urbaneye-film-festival-cauta-filme-despre-realitatea-architectural-urbana-din-romania/

Ajuns la cea de-a patra ediţie, UrbanEye invită creatorii independenţi şi pasionaţii de film, dar şi casele de producţie, să înscrie în competiţie filme inspirate din realitatea arhitectural-urbană din România. Se caută filme în care oraşul, arhitectura sau viaţa urbană din România sunt personajele, subiectele principale sau decoruri cu rol dramaturgic în construcţia narativă.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2017

Filmele nominalizate vor fi proiectate în această toamnă într-o secțiune specială a festivalului internațional, care va avea loc la București în luna noiembrie.

În cadrul acesteia, juriul va acorda Premiul UrbanEye, în valoare de 500 de euro, pentru cel mai bun film.

În competiție pot fi înscrise filme din umătoarele categorii: documentare, ficțiune, experimentale, animație, care abordează și interpretează creativ subiecte legate de contextul arhitectural-urbanistic românesc. Înscrierea este gratuită.

La ediția din 2016, premiul UrbanEye a fost câștigat de filmul „Iași Memories”, regizat de Romulus Balazs, iar din juriu au făcut parte Ileana Bârsan (critic și educator de cinema), Manuel Toledo Otaegui (fondator Arqfilmfest Santiago, Chile și fondator ArchFilmFest London) și Dorin Ștefan (arhitect).

Regulamentul și formularul de înscriere în competiție se găsesc pe site ul Urban Eye.

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție despre oraș prin intermediul filmului, dediată oricărui locuitor interesat de orașul în care trăiește. Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog.

Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog.

Foto: CALL FOR FILMS – urbaneye.ro

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.

04
/04
/22

În ciuda relației noastre „love-hate” cu orașele de azi, datorită lor a apărut una dintre cele mai contrastante, fragile și inedite forme de exprimare: arta urbană/ stradală. Iată 10 teme de discuție despre orașul și agitația cotidiană ca surse de stres dar și de comunicare artistică, cu un artist vizual interesant de descoperit.

23
/03
/22

Muzeul Național de Artă Contemporană se alătură eforturilor susținute de a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului. Spațiile MNAC devin, pentru a le oferi refugiaților câteva momente de liniște, centre cu activități pentru copii și donații, locuri de întâlnire cu cei apropiați și propun chiar și oportunități profesionale. 

15
/03
/22

Tabăra de artă „Pictori de azi la Balcic”, organizată de Asociația ELITE ART club UNESCO, reunește, încă din anul 2003, creațiile artiștilor într-o arhivă de exprimare stilistică, fiecare pictor participant abordând în stilul caracteristic diversitatea de forme și imagini pe care Balcicul o oferă.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

10
/03
/22

Cea de-a doua ediție a festivalului internațional FOTO WIEN, care reunește peste 140 de expoziții și 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din rețeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces și spații alternative de expoziție şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.