„Call Me by Your Name”, o poveste gay din Italia anilor ’80, cel mai bun film la Gotham Awards 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/call-me-by-your-name-o-poveste-gay-din-italia-anilor-80-cel-mai-bun-film-la-gotham-awards-2017/

“Call Me by Your Name”, o poveste despre doi bărbaţi care se îndrăgostesc şi devin amanţi în Italia anilor 1980, a fost desemnat “cel mai bun film” la Gotham Independent Film Awards 2017, o gală dedicată producţiilor cinematografice independente realizate cu bugete reduse.

Un articol de Petre Ivan|29 noiembrie 2017

Cea de-a 27-a ediție a galei Gotham Awards a avut loc în clubul Cipriani de pe Wall Street, New York.

Deși premiile Gotham sunt atribuite în urma voturilor exprimate de un grup relativ mic de actori și regizori, gala Gotham Awards, organizată de Independent Film Project, a câștigat foarte mult în notorietate în ultimii ani.

Trei dintre laureații premiului pentru cel mai bun film de la galele organizate în anii precedenți — „Moonlight”, „Spotlight” și „Birdman” — au devenit veritabile staruri ale sezonului trofeelor cinematografice americane și au impresionat apoi la gala premiilor Oscar.

Lungmetrajul „Call Me by Your Name” spune o poveste gay, prezentând iubirea dintre un tânăr de 17 ani și un proaspăt absolvent universitar, în vârstă de 24 de ani. Pelicula s-a impus la două categorii — „cel mai bun film” și „cel mai bun actor debutant” (Timothee Chalamet).

Un alt mare câștigător al galei a fost pelicula horror „Get Out”, considerată marele favorit al evenimentului. Acest film, regizat de Jordan Peele și produs de Universal Pictures, a câștigat trei premii, triumfând la categoriile „cel mai bun scenariu”, „cel mai bun regizor debutant” și „premiul publicului”.

James Franco a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul interpretat în filmul „The Disaster Artist”.

Saoirse Ronan s-a impus la categoria „cea mai bună actriță” grație interpretării sale din filmul „Lady Bird”.

Cel mai bun documentar a fost desemnat filmul „Strong Island”, regizat de Yance Ford.

Organizatorii galei au atribuit și două premii în domeniul industriei de televiziune. Astfel, producția TV „Atlanta” s-a impus la categoria „cel mai bun serial aflat la debut — în formă lungă”, iar „The Strange Eyes of Dr. Myes” a triumfat la categoria „cel mai bun serial aflat la debut — în formă scurtă”.

Foto: Gotham Awards, Call Me by Your Name – facebook

 

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).