Călușul – de la ritual la terapie
https://www.ziarulmetropolis.ro/calusul-de-la-ritual-la-terapie/

Produse artistice contemporane, cu valenţe terapeutice, bazate pe folclor autentic.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2021

Vă invităm duminică 14.11.2021 de la ora 19:00 și luni 15.11.2021 de la ora 20:00, în studioul Areal – spațiu pentru dezvoltare coregrafică (str. Anastasie Simu nr. 2, în spatele Ateneului), la o prezentare work in progress a unui performance contemporan dezvoltat pe baza dansului Călușarilor

Tot atunci, veți putea să experimentați cum este să te afli în mijlocul unei cete de Călușari tradiționali, grație filmului 360⁰ vizualizat în casca de realitate virtuală. Locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac la adresa loredana.larionescu@gmail.com.

Proiectul ”Călușul – de la ritual la terapie”, realizat de Asociația Folclorică Valea Prahovei, în parteneriat cu Indie Box și Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost gândit ca un demers contemporan de valorificare și promovare a factorilor terapeutici care se regăsesc în dansul Călușului.

În ce a constat efectiv acest proiect: echipa (dansatori și dans-terapeut) a călătorit de Rusalii  în satul Giurgița, jud. Dolj, unul din puținele locuri unde încă se păstrează ritualul Călușului în forma lui nealterată de secole, învățând cum funcționează acest dans în comunitate și în ce fel contribuie el la a aduce sănătate și bunăstare. Au descoperit, de pildă, că este foarte important că dansul se oficiază în grup, cu angajamentul de a nu renunța oricât de obositor ar fi,  în mijlocul oamenilor, în chiar gospodăriile lor (nu la distanță sau pe scenă) și că implică, la final, publicul, într-o horă colectivă.

Loredana Larionescu, psihoterapeut specializat pe terapia prin dans și mișcare

În urma acestei experiențe, trupa de dansatori profesioniști de la Asociația Folclorică Valea Prahovei a restructurat coregrafia proprie de Căluș pentru a o adapta formatului de reprezentație participativă, în mijlocul și la același nivel cu publicul. Apoi,. coVR Videos a fixat rezultatul prin intermediul tehnologiei 360 – realitate virtuală, rezultând un film inedit, disponibil aici.

La rândul lor, cei cinci dansatori contemporani selecționați și coordonați de Denis Bolborea de la Indie Box au creat un performance ghidat de principiile de bază ale Călușului tradițional: format de prezentare în  mijlocul oamenilor și nu pe scenă, accent pe ritm, sincronizare, dinamică intensă, sprijin reciproc între performeri și utilizarea subtilă a muzicii folclorice reinterpretată inovator.

Vă invităm așadar, pe 14 și 15 noiembrie, să simțiți pe propria piele efectul energizant al acestor două produse artistice (performance-ul contemporan și filmul VR al dansatorilor tradiționali), iar dans-terapeutul Loredana Larionescu vă va sta la dispoziție, în cazul în care experiența vă va trezi anumite insight-uri sau întrebări.

Pe Loredana Larionescu o puteți găsi și aici.

 

 

 

 

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.