Campania Artiști români pentru artiști ucraineni: spectacolul-lectură la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/campania-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni-spectacolul-lectura-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural deschide campania Artişti români pentru artişti ucraineni, organizată de UNITER, în Sufrageria Regală de la MNAR, în Noaptea Muzeelor 2022, cu un spectacolul-lectură cu Șerban Pavlu şi un recital al Trupei Firma dedicate artiştilor din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Actorul Șerban Pavlu va citi, sâmbătă, de la ora 22.00, în Sufrageria Regală de la MNAR, monologul Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina. Un monolog despre temerile, regretele și vinovățiile unui om în a cărui țară a început războiul.

„Am scris această piesă în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. S-a născut dintr-o întrebare care mi-a pulsat adânc în cap: de ce ni se întâmplă toate  astea? Când am încercat să înțeleg, răspunsul a venit rapid: pentru că această oroare, de fapt, ne bântuie pe mine și pe familia mea de secole. Întotdeauna a fost aproape, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient.” a declarat dramaturgul Andrii Bondarenko.

Evenimentul produs de Radio Romania Cultural face parte din campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER, împreună cu Worldwide Reading Project și The Center of International Theatre Development din Baltimore. Pe structura programului anual al UNITER „Artiști pentru artiști”, de data aceasta campania este dedicată artiștilor ucraineni, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, realizatoarea emisiunii Scena și Ecranul de la Radio România Cultural și traducătoarea celor 10 texte ce vor și fi citite în toată țara. Peste 40 de teatre și alte instituții de cultură, publice și independente, din România, vor organiza, în perioada 16 mai – 15 iunie 2022, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obținute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiștii ucraineni.

Spectacolul Radio România Cultural din Noaptea Muzeelor va continua cu un micro-recital tematic al trupei FiRMA.

„Arta nu cunoaște granițe! Suntem onorați să ne alăturăm inițiativei Radio România Cultural, inițiativă menită a ne demonstra că arta poartă în genă darul de a se naște și a supraviețui în orice context, fie el extrem, precum războiul de la porțile noastre. Vom interpreta piese precum „O, rămâi”, „Prizonieri de Război”, „Tot ceva fi”, „Inimile sunt lumini”, „În Lemn” sau „Dacă ne-am ucide unul pe altul”. Vom fi acolo trup și suflet cu muzica și versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian și Mihai Eminescu, întru speranță” a spus Daniel Rocca, liderul trupei.

Spectacolul, care va începe la ora 22:00, în Sufrageria Regală de la MNAR, va putea fi urmărit de vizitatorii muzeului și transmis în direct pe frecvențele Radio România Cultural și pe pagina de facebook a postului.

Andrii Bondarenko este dramaturg, regizor, cercetător, doctor în filosofie, șef al Departamentului Secretariat literar și Dramaturgie al Teatrului de Păpuși din Lviv.

Șerban Pavlu a absolvit în 1997 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti și este unul dintre cei mai apreciați actori de azi. A jucat în peste 30 de filme și seriale și a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în anul 2013. Șerban Pavlu este actor al Teatrului Bulandra.

Autoarea albumului „Poezii alese”, volumul I, coprodus de Radio România, FiRMA, este una dintre cele mai longevive trupe alternative autohtone. Daniel Rocca și Sorin Erhan reprezintă axul central al grupului,  foarte omogen și original în  genurile muzicale abordate.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!