Campania Artiști români pentru artiști ucraineni: spectacolul-lectură la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/campania-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni-spectacolul-lectura-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural deschide campania Artişti români pentru artişti ucraineni, organizată de UNITER, în Sufrageria Regală de la MNAR, în Noaptea Muzeelor 2022, cu un spectacolul-lectură cu Șerban Pavlu şi un recital al Trupei Firma dedicate artiştilor din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Actorul Șerban Pavlu va citi, sâmbătă, de la ora 22.00, în Sufrageria Regală de la MNAR, monologul Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina. Un monolog despre temerile, regretele și vinovățiile unui om în a cărui țară a început războiul.

„Am scris această piesă în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. S-a născut dintr-o întrebare care mi-a pulsat adânc în cap: de ce ni se întâmplă toate  astea? Când am încercat să înțeleg, răspunsul a venit rapid: pentru că această oroare, de fapt, ne bântuie pe mine și pe familia mea de secole. Întotdeauna a fost aproape, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient.” a declarat dramaturgul Andrii Bondarenko.

Evenimentul produs de Radio Romania Cultural face parte din campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER, împreună cu Worldwide Reading Project și The Center of International Theatre Development din Baltimore. Pe structura programului anual al UNITER „Artiști pentru artiști”, de data aceasta campania este dedicată artiștilor ucraineni, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, realizatoarea emisiunii Scena și Ecranul de la Radio România Cultural și traducătoarea celor 10 texte ce vor și fi citite în toată țara. Peste 40 de teatre și alte instituții de cultură, publice și independente, din România, vor organiza, în perioada 16 mai – 15 iunie 2022, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obținute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiștii ucraineni.

Spectacolul Radio România Cultural din Noaptea Muzeelor va continua cu un micro-recital tematic al trupei FiRMA.

„Arta nu cunoaște granițe! Suntem onorați să ne alăturăm inițiativei Radio România Cultural, inițiativă menită a ne demonstra că arta poartă în genă darul de a se naște și a supraviețui în orice context, fie el extrem, precum războiul de la porțile noastre. Vom interpreta piese precum „O, rămâi”, „Prizonieri de Război”, „Tot ceva fi”, „Inimile sunt lumini”, „În Lemn” sau „Dacă ne-am ucide unul pe altul”. Vom fi acolo trup și suflet cu muzica și versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian și Mihai Eminescu, întru speranță” a spus Daniel Rocca, liderul trupei.

Spectacolul, care va începe la ora 22:00, în Sufrageria Regală de la MNAR, va putea fi urmărit de vizitatorii muzeului și transmis în direct pe frecvențele Radio România Cultural și pe pagina de facebook a postului.

Andrii Bondarenko este dramaturg, regizor, cercetător, doctor în filosofie, șef al Departamentului Secretariat literar și Dramaturgie al Teatrului de Păpuși din Lviv.

Șerban Pavlu a absolvit în 1997 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti și este unul dintre cei mai apreciați actori de azi. A jucat în peste 30 de filme și seriale și a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în anul 2013. Șerban Pavlu este actor al Teatrului Bulandra.

Autoarea albumului „Poezii alese”, volumul I, coprodus de Radio România, FiRMA, este una dintre cele mai longevive trupe alternative autohtone. Daniel Rocca și Sorin Erhan reprezintă axul central al grupului,  foarte omogen și original în  genurile muzicale abordate.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.